Linkovi

Više od 350.000 Ukrajinaca izbeglo u susedne zemlje


Izbeglice iz Ukrajine pristižu u Poljsku
Izbeglice iz Ukrajine pristižu u Poljsku

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da primora i do 4 miliona Ukrajinaca da napuste zemlje, saopštile su Ujedinjene nacije, što bi mogla da bude jedna od najtežih izbegličkih kriza u Evropi u više od 70 godina.

Prema novim podacima Agencije UN za izbeglice, 368.000 Ukrajinaca prešlo je u susedne zemlje i očekuje se da će broj rasti.

Evropska unija saopštila je da je više od 300.000 Ukrajinaca proteklih dana ušlo u zemlje članice EU i upozorila da se Evropa mora pripremiti za još milione.

Dok ruske snage izvode koordinisane napade krstarećim raketama i artiljerijom na nekoliko gradova, uključujući prestonicu Kijev, uplašene porodice se okupljaju na granicama Evropske unije u nadi da će ući u Poljsku, Slovačku, Rumuniju i Mađarsku.

Rojters piše da je kolona na granici Ukrajine sa Poljskom dugačka i do 35 kilometara.

U mađarskom pograničnom gradu Beregšurani, 69-godišnja Ilona Varga prešla je u Evropsku uniju peške, ostavljajući za sobom svoj dom, prodavnicu i nadu da bi se uskoro mogla vratiti.

"Moja deca mi govore da se zauvek preselim u Mađarsku i u pravu su", rekla je Varga. "Ali, tako je teško ostaviti sve iza sebe, ovde sam rođena, ovde sam odrasla, ovde imam svoj posao, sve me ovde vezuje".

U Poljskoj, koja ima najveću ukrajinsku zajednicu u regionu od oko milion ljudi, još 9.000 ljudi prešlo je granicu od subote od 7 sati ujutro, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Sefernaker na konferenciji za novinare.

U mestu Medika u južnoj Poljskoj, nekih 85 km od Lavova u zapadnoj Ukrajini, hiljade Ukrajinaca čekalo je da ih zvaničnici procesuiraju kao izbeglice.

"Stigao sam danas u 3 sata ujutru i čekam svoju ženu", rekao je Taras (25) Rojtersu na poljskoj strani prelaza. "Pozvala me je sa ukrajinske strane i tamo postoji red od 30 kilometara automobila i ljudi. Rekla je da ne zna kada će preći".

Ukrajinske izbeglice sa decom u Beregsuraniju, Mađarska, 26. februara 2022.
Ukrajinske izbeglice sa decom u Beregsuraniju, Mađarska, 26. februara 2022.

Češka železnica poslala je specijalne vozove koji su u subotu rano stigli na poljsku granicu i prevozili Ukrajince koji žive u Češkoj u susret članovima porodice koji su izbegli od rata.

U slovačkom pograničnom gradu Ubla, zvaničnici su izbeglice smestili u lokalnu fiskulturnu salu gde su u poređani kreveti na rasklapanje i vazdušni dušeci. Volonteri su delili sendviče dok su se mala deca kikotala i igrala sa doniranim plišanim igračkama.

"Taksijem smo došli do granice i idemo u Prag da se nađemo sa mužem, na sigurno", rekla je Miroslava Kračkovska u prihvatnom centru.

Žena je uzdahnula i obrisala suze kada je videla vesti na svom mobilnom telefonu, brzo dodajući telefon ženi pored sebe.

Dva autobusa, u kojima su bili etnički Bugari iz Odese, stigla su rano u subotu u Bugarsku, a treći je bio na putu. Bugarska je poslala još četiri autobusa u Kijev da evakuiše ljude iz svoje 250.000 manjine u Ukrajini.

Jedna Ukrajinka udata za Bugarina opisala je granatiranje u svom gradu, a druga je ispričala svoju borbu za bekstvo.

Ukrajinci beže od rata u susedne zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

"Dva dana smo sedeli na svom prtljagu, skrivajući se u kupatilima", rekla je Tanja Mitova, etinčka Bugarka, za nacionalni BNT kanal neposredno nakon što je stigla u severoistočno selo Durankulak, blizu granice sa Rumunijom.

"Bilo je granatiranja, leteli su avioni, bilo je veoma strašno".

XS
SM
MD
LG