Linkovi

Vučić: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali bez sankcija Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost (Fonet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je javnosti zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u kojem se definiše stav Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu. Savet za nacionalnu bezbednost zasedao je dva puta otkako je počeo rat u Ukrajini. Nakon ove sednice, rečeno je će Srbija poštovati norme međunarodnog javnog prava i podržati teritorijalni integritet Ukrajine, ali da istovremeno neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava, jer je to jedini način da zaštiti svoje principe, ali Srbija dobro razume svoje potrebe bez obzira na to što bi neko želeo, Srbija poštuje tradicioanlna prijateljstva i ne zaboravlja šta se dešavalo 2015. i 1999. niti godinama koje su ovoj krizi prethodile", sumirao je Vučić 15 zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je pred državnim vrhom bila teška odluka i da je Srbija bila suočena sa "gotovo neskrivenim pritiscima", ali da je doneta odluka "u najboljem interesu Srbije".

On je istakao da nije bilo moguće uvesti sankcije Rusiji, jer ona "jedina nije uvela sankcije devedesetih, nije uvela sankcije Repbulici Srpskoj, čuvala je Srbiju 2015. u UN (kada je stavila veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici), čuva poziciju Rezoluciju 1244 kao stalna članica Saveta bezbednosti".

Predsednik tvrdi da je Srbija na evropskom putu ali da "neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko traži". EU je poručila da od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji.

Konferenciji za medije prisustovali su i predsednica tehničke Vlade Ana Brnabić i predsednik Skupštine Ivica Dačić koji je rekao da "Brisel očekuje da se uvedu sankcije Rusiji, a Rusija da se pohvali sve što je ona uradila" i da uloga Srbije "nije da ratuje sa Rusijom ili Ukrajinom ili da podržava jedne protiv drugih".

Šta se navodi u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost?

Zaključak koji je predsednik Srbije pročitao usvojen je na današnjoj sednici Saveta, ima 15 tačaka i najavljeno je da će se u narednih 48 sati naći pred Vladom Srbije.

U prvoj tački navodi se da Republika Srbija žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope.

"Rusija i Ukrajina za Srbiju su oduvek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i pitanje života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju", rekao je Vučić.

U zaključku se navodi da je Srbija privržena načelu poštovanja teritorijalnog intergriteta i politčke nezavisnosti država, kao i da je jedan od osnova spoljne politike Srbije poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država i principa da se promene granica mogu vršiti samo u skladu sa normama međunarodnog javnog prava.

U tački pet se navodi da Srbija pruža punu i principijelnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok se u tački šest navodi da "Republika Srbija smatra duboko pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu".

Na to je uputio i Vučić u odgovoru na novinarsko pitanje zbog čega Srbija nije jasno osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, rekavši da je stav Srbije o tom pitanju sadržan u toj tački.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, stav je izrečen u tački broj 8.

"Srbija će se, prilikom odnošenja odluke o sankcijama Rusiji, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i politkčkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sanckije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj i dalje trpe sanckije, Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da uvodi sankcije bilo kojoj državi i njenim predstavnicima i privrednim subjektima".

Vučić je naveo da će Srbija, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekinuti sve vojne vežbe sa stranim partnerima do daljeg. Jedna od tačaka odnosi se i na prioritet očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

U zaključcima se navodi i da će Ministarstvo spoljnih poslova preduzeti sve mere da zaštiti državljane Srbije koji su u Ukrajini, a da će drugi državni organi sankcionisati "dobrovoljce" koji odlaze da se bore na istoku Evrope.

Vučić je kazao da za sada nema naznaka poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, ali da je država obezbedila zalihe pšenice i kukuruza za narednih 6 meseci, mesne prerađevine, brašno, ulje, so, pirinač.

Predsednik se pre obraćanja javnosti sastao sa patrijarhom SPC Porfirijem, za kojeg je rekao da "razume političke probleme Srbije".

XS
SM
MD
LG