Linkovi

Reporter Glasa Amerike u Kijevu: Kako je izgledao početak napada Rusije na Ukrajinu


Vatrogasci gase požar u zgradi nakon što je pogođena bombom, u gradu Čugujevu, na istoku Ukrajine, 24. februara 2022, nakon što su ruske snage započele invaziju na tu zemlju.
Vatrogasci gase požar u zgradi nakon što je pogođena bombom, u gradu Čugujevu, na istoku Ukrajine, 24. februara 2022, nakon što su ruske snage započele invaziju na tu zemlju.

Rusija je ispalila rakete na više od pola tuceta ukrajinskih gradova, uključujući prestonicu Kijev, gađajući objekte protivvazdušne odbrane i vojnu infrastrukturu u četvrtak neposredno pre zore i iskrcala vojnike na južnu obalu zemlje. Akcija se odigrala ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio na televiziji ono što je opisao kao "specijalnu vojnu operaciju", a šta ukrajinski lideri nazivaju invazijom na njihovu zemlju, drugu po veličini u Evropi.

U ljutitom obraćanju emitovanom nešto pre 6 sati ujutru po moskovskom vremenu, ruski predsednik je rekao da više ne može da toleriše, kako je nazvao, pretnje iz Ukrajine.

Svoj govor je završio upozoravajući spoljne sile da se ne mešaju. Rekao je da je njegov cilj "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine". On je dodao: "Izvešćemo pred sud one koji su počinili mnoge zločine, odgovorne za krvoproliće civila, uključujući i ruske građane", rekao je on.

Putin je upozorio da će ukrajinski vojnici biti odgovorni za krvoproliće ako ne polože oružje.

Ubrzo nakon njegovog govora, mogla se čuti intenzivna raketna vatra u istočnom gradu Harkovu, a zatim su se čule sporadične tutnjave eksplozije koje su dopirale sa periferije Kijeva, iz pravca glavnog prestoničkog međunarodnog aerodroma Borispil i njegovog drugog aerodroma Žuljani.

"Putin je upravo započeo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru. "Ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobediće. Svet može i mora da zaustavi Putina. Sada je vreme za akciju", dodao je Kuleba.

U roku od nekoliko sati nakon raketnih napada, ruski tenkovi prešli su granice Ukrajine, iz Rusije, Belorusije i sa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Moskva anektirala 2014. Ukrajinski zvaničnici su rekli da su se amfibijske ruske snage iskrcale u blizini Odese na obali Crnog mora.

Ukrajinska državna granična straža saopštila je da su napadnute oblasti Lugansk i gradva Sumi, Harkov, Žitomir i Černigiv. Saopštila je i da ruske snage prelaze u Ukrajinu sa Krima.

Odgovor Ukrajine

Emitujući sa svog telefona, predsednik Volodimir Zelenski je rekao Ukrajincima da će proglasiti vanredno stanje i, pozivajući Ukrajince da ostanu kod kuće, rekao je: "Ne paničite. Smo jaki. Spremni smo na sve. Pobedićemo sve. Jer mi smo Ukrajina".

Ali kako su tenkovi ulazili u Ukrajinu, izgledalo je da se suočavaju sa malim koordinisanim početnim otporom i Rusija je proširila svoje vazdušne napade ispalivši krstareće rakete na vojne aerodrome u zapadnoj Ukrajini.

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su oborili pet ruskih ratnih aviona i helikopter.

U Kijevu je gradska uprava izdala upozorenje za vazdušni napad i oglasila se sirene nekoliko sati nakon što su gradski aerodromi pogođeni. Prve eksplozije mogle su se čuti iz centra Kijeva nešto pre 5 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Eksplozije su zvučale izdaleko, a zatim su se javile u kratkim naletima. Televizijski snimci kasnije pokazuju požare kako besne u Borispolju.

Drugi gradovi izdali su upozorenja, a u Lavovu na poljskoj granici, gde su se mnoge evropske ambasade preselile ranije ovog meseca, oglasile su se sirene za vazdušni napad.

Široka ofanziva iznenadila je mnoge ovde u Kijevu i kako se napad odvijao, rano jutarnje gužve i odlazak ljudi na posao započelo je i samo se smanjilo kada su zaprepašćeni radnici počeli da shvataju da je invazija od koje su se dugo bojali počela.

Hoteli u Kijevu brzo su se ispraznili, a gosti su se odjavljivali u masama.

"Sve je u redu", rekao je radnica u fitnes banji u jednom hotelu sa pet zvezdica u centru grada. "Budite mirni", dodala je.

Na ulicama grada je bilo malo pešaka - samo su šetači pasa lutali. Mogli su se videti parovi kako vuku svoj prtljag. Jednu mladu ženu koja se bori sa ogromnom torbom pitali su kuda ide: "Odlazim", odgovorila je.

Eksplozije su bile intenzivnije i koncentrisane u istočnoj Ukrajini, na granicama otcepljenih moskovskih republika Donjecka i Luganska. Lokalno stanovništvo prijavilo je četiri snažne eksplozije u četvrtak rano u Kramatorsku, koji je de fakto prestonica ukrajinske vlade u regionu Donbasa. Eksplozije su takođe prijavljene u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju.

Automobili u koloni napušraju Kijev, nakon početka ruskih napada na Ukrajinu, 24. februara 2022. (REUTERS/Valentyn Ogirenko)
Automobili u koloni napušraju Kijev, nakon početka ruskih napada na Ukrajinu, 24. februara 2022. (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Britanska ambasadorka u Ukrajini, Melinda Simons, tvitovala je da počinje "potpuno ničim izazvan napad" na Ukrajinu. Ona je dodala: "Potpuno ničim izazvan napad na mirnu zemlju, Ukrajinu, se odvija. Užasnuti. Samo zato što ste se pripremili i razmišljali o tome mogućnost nedeljama i mesecima ne znači da nije šokantno kada se to zaista dogodi".

U nekim ukrajinskim gradovima bilo je izveštaja da su civili požurili u skloništa za bombe kada je svanulo.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da koristi "visoko precizno oružje za uništavanje ukrajinske vojne infrastrukture, protivvazdušne odbrane, aerodroma i avijacije".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je prvobitni napad doveo do stotina žrtava. Putevi koji vode iz Kijeva ubrzo su bili zakrčeni porodicama spakovanim u automobile i odlučnim da krenu ka Lavovu na zapadu.

XS
SM
MD
LG