Linkovi

Frid: Ruski predsednik neće stati


Danijel Frid, bivši zvaničnik Stejt departmenta (Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili)

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid izjavio je za Glas Amerike da je glavni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina dominacija nad Ukrajinom i zastrašivanje Evrope.

"On ponovo želi da uspostavi sivu zonu nad istočnim zemljama Evrope. Želi obnovu ruskog carstva što je više moguće. Već u suštini ima kontrolu nad Belorusijom, Lukašenko je sada guverner koji polaže račune Putinu, Belorusija više nije nezavisna zemlja. To je ono što želi, da li će uspeti je drugo pitanje. Preduzima veliki rizik. Ukrajinski narod i ako bude vojno poražen neće prihvatiti stranu okpuaciju, SAD će oštro sankcionisati Rusiju danas i njenu ekonomiju, EU će nam se pridružiti i Britanija, i ovo neće dobro proći za Putina", rekao je Frid - dodavši da se Putin ponaša kao diktator s početka 20. veka.

Frid: Putin želi obnovu ruskog carstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Glas Amerike: Šta u ovom trenutku može da zaustavi Putina i njegove trupe?

Frid: On neće stati. Ukrajinski vojnici će se boriti ali ne mogu da poraze rusku vojsku. Putin napada sussednu zemlju. Ono što će ga zaustaviti je šansa dužeg otpora ukrajinskog naroda i solidarnost i sankcije Zapada. Moramo da Putinovu agresiju pretvorimo u strateški poraz putinizma, moramo da se sa tim izazovom nosimo ozbiljno i u dugom roku. Takođe, nije mi jasno da će ruski narod podržati Putinov napad na Ukrajinu. Nisam siguran da hoće, ali trenutno su njegove trupe u maršu i ovo je agresija u stilu Drugog svetskog rata i ima sličnosti sa Hitlerovim napadom na Poljsku. I namerno koristim to poređenje, zato što postoje sličnosti, sve do lažnih tvrdnji o poljskim provokacijama iz trideset devete i lažnih tvrdnji o ukrajinskim koje su sada aktuelne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG