Linkovi

Istorijska sednica UN: "Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir"


Specijalna sednica GS UN o ratu u Ukrajini
Specijalna sednica GS UN o ratu u Ukrajini

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre, zaključak je sa početka specijalne sednice Generalne skupštine UN.

"Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo", rekao je ambasador EU pri UN Olof Skog.

Zapad i Ukrajina tvrde da rat preti principima UN i međunarodnom poretku.

"Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija", poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

Ambasador Ukrajine pri UN na hitno sazvanoj sednici Generalne skupštnine UN
Ambasador Ukrajine pri UN na hitno sazvanoj sednici Generalne skupštnine UN

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva deluje u samoodbrani, a invaziju je predstavio kao odbranu principa Povelje UN.

"Štitimo sebe od nacionalističke pretnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata".

Nebenzja negira da ruske snage gađaju civile.

Kineski izaslanik Žang Jun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi".

"Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN".

Predstavnica SAD u UN će se obratiti na kraju debate Generalne skupštine.

Generalna skupština održava specijalnu sednicu koja se saziva kada Savet bezbednosti ne može da se usaglasi oko pitanja koja se odnose na međunarodni mir ili bezbednost, u ovom slučaju zbog veta Rusije.

Iako Savet bezbednosti često ne može da se usaglasi po mnogim pitanjima, ovakva sednica je bila sazivana samo nekoliko puta otkako postoje UN, a poslednja je bila 1982. zbog Izraela.

Debata u UN će se nastaviti u sredu, a više od stotinu zemalja se prijavlo za reč. Da bi se usvojila rezolucija potrebeno je da za nju glasa dve trećine članica UN.

XS
SM
MD
LG