Linkovi

EU duplira svoje snage u BiH nakon napada Rusije na Ukrajinu


Pripadnik snaga EUFOR-a stoji ispred zastava Evropske unije i Bosne i Hercegovine, tokom ceremonije preuzimanja komande u Sarajevu, BiH, 28. marta 2017.
Pripadnik snaga EUFOR-a stoji ispred zastava Evropske unije i Bosne i Hercegovine, tokom ceremonije preuzimanja komande u Sarajevu, BiH, 28. marta 2017.

Evropska unija odlučila je u četvrtak da skoro udvostruči broj svojih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini slanjem 500 rezervnih vojnika kao meru predostrožnosti da spreči bilo kakvu nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bosna se nalazi stotinama milja od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prećutnu podršku Moskve.

"Pogoršanje bezbednosne situacije na međunarodnom planu ima potencijal da proširi nestabilnost na Bosnu i Hercegovinu", saopštile su snage Evropske unije EUFOR-a.

"To je razborita i proporcionalna mjera koja odražava nedvosmislenu posvećenost EU i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne", dodaje se.

Bosna, kao i Ukrajina, već dugo saopštava da želi u NATO - što je takođe stav koji je razbesneo Rusiju.

Moskva je u martu prošle godine rekla da će reagovati ako BiH preduzme korake ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD.

Bosanski Srbi, predvođeni proruskim Miloradom Dodikom, istovremeno su rekli da žele da zemlja ostane neutralna i da ostane van NATO.

Dodik, koji je srpski član tročlanog Predsedništva BiH, rekao je u sredu da BiH ne bi trebalo da zauzima stranu u rusko-ukrajinskom sukobu i da Srbi nikada neće pristati da se Bosna pridruži sankcijama Rusiji.

EUFOR, koji je zamenio mirovne trupe NATO-a u Bosni 2004. godine, sastoji se od oko 3.500 pripadnika - od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Oko 500 pripadnika osoblja iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, od kojih su svi rezervisti EUFOR-a koji su trenutno stacionirani van Bosne, biće tamo raspoređeno u naredne dve nedelje, saopštio je EUFOR.

BiH prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, sa bosanskim Srbima koji izazivaju državne institucije u sklopu svog dugogodišnjeg nastojanja da se otcepe i na kraju pridruže susednoj Srbiji.

Bosanski međunarodni mirovni izaslanik Kristijan Šmit pozdravio je odluku o jačanju snaga rekavši da ona naglašava posvećenost međunarodne zajednice stabilnosti BiH.

XS
SM
MD
LG