Linkovi

Indija, kao partner i Rusije i SAD, na diplomatskom testu zbog Ukrajine


ARHIVA - Predsednik Rusije Vladmir Putin i premijer Indije Narendra Modi pre sastanka u Nju Delhiju, Indija 6. decembra 2021.
ARHIVA - Predsednik Rusije Vladmir Putin i premijer Indije Narendra Modi pre sastanka u Nju Delhiju, Indija 6. decembra 2021.

Kriza u Ukrajini dovela je Indiju pred najteži diplomatski izazov u poslednjih nekoliko decenija, dok Nju Delhi žonglira između veza sa svojim starim partnerom Rusijom i odnosima u sve većem usponu sa Sjedinjenim Državama.

Indija se poslednjih dana uzdržala od dva glasanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija – jednim o žaljenju zbog agresije Rusije na Ukrajinu i drugim proceduralnim glasanjem kojim se tražila hitna sednica Generalne skupštine UN.

Politički analitičari kažu da na stav Indije utiče njeno snažno oslanjanje na oružje iz Moskve u trenutku kada tenzije sa Kinom rastu, kao i njena nespremnost da napusti partnera koji je stajao uz nju u prošlosti.

Ali potreba Indije za zapadnim partnerima u suprotstavljanju Kini mogla bi da oteža težnju Nju Delhija da ostane na neutralnom putu dok se kriza u Ukrajini razvija, smatraju politički analitičari.

"Ako je Kina strateški izazov Indije, realnost je da Indiji trebaju i Rusija, i Zapad, kako bi s e surptostavila Pekingu. Kratkoročno zavisimo od Rusije za oko 65 odsto naših odbrambenih zaliha, a dugoročno nam je potreban Zapad kako bi se bavili Kinom i suprotstavljanjem njenog uspona", kaže Harš Pant, šef Programa za strateške studije u Fondaciji Obzerver risrč u Nju Delhiju.

Dok je Bajdenova administracija vršila pritisak na Indiju o potrebi za "snažnim kolektivnim odgovorom" pre nego što je Savet bezbednosti UN glasao o rezoluciji kojom se žali zbog agresije Rusije, ruska ambasada u Nju Delhiju pozdravila je "nezavisnu i uravnoteženu poziciju" Indije, nakon što je ta zemlja bila uzdržana.

Ali iako se udaljio od osude Rusije, Nju Delhi je izneo neke implicitne kritike na račun Moskve rekavši da nema izbora osim da se vrati na put diplomatije i dijaloga i da sve članice UN treba da poštuju principe kao što su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja. Premijer Narendra Modi je prošlog četvrtka u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pozvao na "trenutni prekid nasilja" i "zajedničke napore svih strana da se vrate na put diplomatskih pregovora".

Ali u Nju Delhiju, potpuno otuđenje od Rusije nije opcija. Od tenkova T-90 do borbenih aviona MiG i Suhoj, nosača aviona i nuklearne podmornice iznajmljene indijskoj mornarici, rusko oružje je oslonac njenih oružanih snaga.

Pripadnici indijske vojske tokom parade za Dan Republike, u maglovito jutro 14. januara 2022, u Nju Delhiju.
Pripadnici indijske vojske tokom parade za Dan Republike, u maglovito jutro 14. januara 2022, u Nju Delhiju.

Ruski izaslanik u Nju Delhiju, Roman Babuškin, podvukao je zavisnost pozivajući Indiju na podršku. "Rusija je jedina zemlja koja deli sofisticirane tehnologije sa Indijom, a odbrambena saradnja između nas je snažan faktor za međunarodni mir i stabilnost", rekao je on novinarima.

Nju Delhi ima druge brige: Da li će trenutna kriza gurnuti Rusiju bliže Kini, što će Indiji otežati da se suprotstavi Pekingu?

Vašington je za sada "nevoljno" prihvatio stav Nju Delhija, kažu analitičari.

"Delimo važne interese sa Indijom. Sa Indijom delimo važne vrednosti. I znamo da Indija ima odnos sa Rusijom koji se razlikuje od odnosa koji mi imamo sa Rusijom. Naravno, to je u redu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs u petak odgovarajući na pitanje da li je ukrajinska kriza zategla odnose.

Ali u Sjedinjenim Državama će se postaviti pitanja o ulozi Indije u grupi Kvad – partnerstvu koje su formirale SAD, Australija, Japan i Indija da bi se suprotstavile Kini u Indo-pacifičkom regionu, jer Indija stoji izdvojeno od ostale tri zemlje koje su osudile Rusiju za njenu akcije u Ukrajini.​

"Kako negativan sentiment o Rusiji bude naglašen, mnogi u SAD će postavljati pitanja o tome kakvo partnerstvo možete imati sa Indijom koja ima tako bliske veze sa Rusijom", kaže Pant. "Biće potrebno mnogo napornog rada na strani Indije da se ubedi Kongres SAD da bez pomoći Rusije Indija ne može da se suprotstavi Kini".

Bilateralne veze sa SAD možda neće biti problem u bliskoj budućnosti, ali Indija će se suočiti sa pritiskom da smanji ili čak zaustavi budući uvoz oružja iz Rusije.

"Suština je da je rat u Ukrajini prodrmao Nju Delhi i Vašington do činjenice da pitanje Rusije ima potencijal da postane više od puke smetnje u bilateralnim odnosima", kaže Majkl Kugelman, zamenik direktora za Azijski program u američkom Vilson centru.

Dok Nju Delhi za sada ostaje neutralan, pozicija Indije mogla bi da postane neodrživa ako situacija u Ukrajini eskalira, kažu analitičari.

"Postavljanje ograde Indije je posebno velika kocka u ovoj trenutnoj krizi, imajući u vidu da je ruska agresija možda njena najneverovatnija od kraja Hladnog rata, i imajući u vidu da su odnosi SAD i Indije porasli na nove visine poslednjih godina", kaže Kugelman. "Ali ne očekujem da će Indija uskoro promeniti svoj stav, posebno pošto su to SAD prihvatile".

Ali on kaže da bi eskalacija rata mogla "da podstakne da se ograda na kojoj sedi Indija sruši, primoravajući je da zauzme jasniji položaj".

XS
SM
MD
LG