Linkovi

Bajdenov plan za suzbijanje omikrona: Busteri, kućni testovi, pooštrena pravila za putnike


Predsednik SAD Džo Bajden govori o strategiji za borbu protiv omikron soja kovida tokom posete Nacionalnim institutima zdravlja (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik SAD Džo Bajden govori o strategiji za borbu protiv omikron soja kovida tokom posete Nacionalnim institutima zdravlja (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden u četvrtak je apelovao na Amerikance da prime buster doze vakcine protiv Kovida 19 i podrže njegov plan za suzbijanje omikrona - novog soja koronavirusa - kroz veću dostupnost vakcina, ali bez većih ograničenja na svakodnevni život.

Bajden želi da privatne osiguravajuće kompanije pokriju sve troškove kućnih testova na kovid i pooštri uslove za testiranje svih ljudi koji dolaze u SAD, bez obzira na to da li su vakcinisani. Dok pojedine zemlje širom sveta zatvaraju granice ili ponovo uvode karantine, Bajden je rekao da u ovom trenutku neće uvoditi dodatne mere osim preporuke da Amerikanci nose maske u zatvorenom prostoru, na javnim mestima.

"Eksperti kažu da će broj slučajeva kovida nastaviti da raste narednih nedelja ove zime, zbog čega moramo da budemo spremni", rekao je američki predsednik tokom posete Nacionalnim institutima zdravlja u predgrađu Vašingtona.

Poručio je da njegova nova strategija ne "obuhvata zatvaranja i karantine" i da se nada dvostranačkoj podršci.

"Objavljujem odlučan plan u borbi protiv Kovida 19 i mislim da bi trebalo da nas ujedini", dodao je Bajden.

Sprovođenje Bajdenove uredbe o obaveznoj vakcinaciji u većim kompanijama je blokirano pred sudovima u pojedinim državama, zbog čega je predsednik pozvao preduzeća da sama nalože imunizaciju svojih radnika, kako bi mogla da budu ostanu otvorena bez širenja zaraze.

Bajdenova administracija smatra da je rasprostranjena imunizacija busterima najefektivnije sredstvo za borbu protiv kovida tokom ove zime. Zdravstveni eksperti smatraju da dodatne doze vakcine pružaju pojačanu i trajniju zaštitu, uključujući i protiv novih varijanti.

I dalje se ne zna mnogo o omikron soju - da li je zarazniji, da li zaraženi imaju ozbiljne simptome, te da li je otporan na vakcine. Zvaničnici su saopštili u četvrtak da je u Americi potvrđen drugi slučaj omikrona.

Prema trenutnoj američkoj zdravstvenoj politici, oko 100 miliona Amerikanaca ispunjava uslove da primi bustere, što se povećava svakog dana. Zvaničnici veruju da će biti lakše ubediti vakcinisane da prime još jednu dozu nego imunizovati oko 43 miliona nevakcinisanih punoletnih Amerikanaca.

"Odmah primite bustere", poručio je Bajden.

Buster doze do sada je primilo oko 42 miliona Amerikanaca, od čega su polovina stariji građani. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su ove nedelje preporučili dodatne doze za sve starije od 18 godina, 6 mjeseci posle druge doze Fajzerove ili Modernine vakcine.

Bajden je najavio i da će od naredne sednice, svi putnici koji dolaze u SAD, bez obzira na nacionalnost i da li su vakcinisani, morati da pokažu negativan test na kovid urađen u roku od 24 sata od leta. Prethodno, vakcinisani putnici mogli su da urade test u periodu od tri dana od puta. Bela kuća je odustala od strožijih opcija kao što su obavezno testiranje ili karantin po dolasku u SAD.

Bajden je takođe produžio uredbu o nošenju maski u javnom saobraćaju, koja je trebalo da istekne u januaru, do najranije sredine marta, saopšteno je iz Bele kuće.

XS
SM
MD
LG