Linkovi

Desetine zaraženih kovidom stigle iz Južnoafričke Republike u Holandiju


Putnici iz Južnoafričke Republike na aerodromu Šipol u Amsterdamu
Putnici iz Južnoafričke Republike na aerodromu Šipol u Amsterdamu

Holandski zvaničnici saopštili su da je 61 osoba, koja je avionom pristigla iz Južnoafričke Republike u Amsterdam, pozitivna na kovid i da veruju da su neki od putnika zaraženi novim omikron sojem koronavirusa.

Oko 600 putnika sletelo je na aerodrom Šipol u Amsterdamu, i morali su da prođu kroz dodatne testove zbog straha da su doneli novu varijantu u Holandiju iz Južnoafričke Republike, gde je prvo registrovana.

"Putnici koji su pozitivni na kovid moraju u izolaciju u hotel u blizini aerodroma. Istražujemo da li među pozivitnima ima i onih zaraženih varijantom omikron", navode nadležni u saopštenju.

Holandska vlada je u petak zabranila letove sa juga Afrike, ali su ovi putnici već bili u avionu kada je zabrana objavljena, pa su na aerodromu morali da prođu dodatna testiranja.

Putnici na letovima kompanije KLM iz Kejptauna i Johanesburga kažu da su satima čekali u haosu na aerodromu.

"Veliki aplauz za AUTOBUS koji je došao da nas vodi...negde. Odveo nas je u halu sa ogromnim redovima", napisala je na Tviteru novinarka Njujork tajmsa Stefani Nolen koja je došla iz Johanesburga.

Nolen je posle napisala da je testirana negativno na koronavirus.

Novi soj koronavirusa, prvi put uočen u Južnoafričkoj Republici, podstakao je članice EU i SAD da zabrane letove iz južnoafričkih zemalja.

Holandska vlada je, pored toga, najavila nove strože mere: zatvaranje barova, restorana i većine radnji noću, kako bi sprečila da broj zaraženih ponovo preplavi zdravstveni sistem.

XS
SM
MD
LG