Linkovi

Milioni američkih radnika obavezni da se vakcinišu od 4. januara


ARHIVA: Potvrda o vakcinaciji (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)
ARHIVA: Potvrda o vakcinaciji (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)

Desetine miliona američkih građana zaposlenih u kompanijama sa stotinu ili više zaposlenih u obavezi su da se vakcinišu protiv kovida do 4. januara, ili da se jednom nedeljno testiraju na virus.

Odluka je trebalo da stupi na snagu 8. decembra, ali je administracija saopštila da će biti odložena do 4. januara kako bi se ispunili zahtevi poslodavaca i zdravstvenih radnika, javila je agencija Rojters.

To podrazumeva da su zaposleni obavezni da budu imunizovani sa dve doze vakcina “Fajzer” ili “Moderna” ili jednom dozom cepiva proizvođača “Džonson i Džonson”. Oni koji se nisu vakcinsali potrebno je da podnesu verifikovan negativan test na kovid 19 i da na random mestu pokrivaju lica.

Zaposleni pozitivni na koronavirus biće udaljeni sa radnog mesta tokom trajanja infekcije.

Američka Uprava za bezbednost i zdravlje na radu objavila je da bi kompanije koje ne poštuju ta pravila mogle da se suoče sa kaznama od skoro 14.000 dolara po prekršaju.

Pravila, koja je javnosti u septembru predstavio predsednik Džo Bajden, odnose se na oko 84 miliona radnika srednjih i većih preduzeća, mada nije jasno koliko je tačno zaposlenih građana nevakcinisano, izveštava Rojters.

Strože mere važiće za još 17 miliona zaposlenih u domovima za starije građane, bolnicama i drugim ustanovama koje primaju novac od američkog zdravstvenog sistema. Ti zaposleni neće imati mogućnost testiranja i obavezni su da se vakcinišu.

Za sada je nejasno kako će američke zdravstvene vlasti primeniti ta pravila. Neimenovani zvaničnik zdravstvenih vlasti rekao je da će reagovati ukoliko dobiju pritužbe na nečiji rad. Takođe, pojedini zaposleni moći će da traže izuzeće iz medicisnkih ili verskih razloga.

Pravila su objavljenja nakon nedelja konsultacija i susreta sa predstavnicima poslovne zajednice, radničkim sindikatima i drugim organizacijama. Osnova su do sada najagilnijeg plana američke administracije, koju predvodi predsednik Bajden, u borbi protiv širenja kovida 19 – virusa od čijih je posledica preminulo 740.000 ljudi u SAD-u.

Američke zdravstvene vlasti plan su izradile u skladu sa svojom nadležnošću za hitne slučajeve - a svrha je zaštita radnika od neposrednih opasnosti po zdravlje. Visoki zvaničnici administracije ukazali su da se time predupređuje neusaglašenost u nadležnostima državnih zakona ili ukaza – koji zabranjuju poslodavcima da zahtevaju vakcinaciju, testiranje ili pokrivanje lica.

Međutim, administracija se suočila sa protivljenjem republikanskih zvaničnika. Njih više desetina angažovanih kao državni tužioci nagovestili su tužbe - tvrdeći da isključivo Kongres može da donosi takve, kako su ukazali, sveobuhvatne odluke u vanrednim situacijama.

Protekle sedmice, devetnaest američkih država uputilo je tužbe kako bi zaustavili obaveznu vakcinaciju zaposlenih u federalnim službama.

Zvaničnici američke administracije uveravaju da se napori uloženi u kampanju vakcinacije ostvaruju – pošto je, kako navode, oko 70 procenata odraslih američkih građana potpuno imunizovano.

Volmart, najveći privatni poslodavac u zemlji, krajem jula je uputio zathev da svi radnici u njenom sedištu u Bentonvilu u Arkanzasu, kao i menadžeri koji putuju širom SAD treba da budu vakcinsani protiv kovida do 4. oktobra. Kompanija, međutim, nije zahtevala vakcinisanje radnika sa prvih linija.

Junajted erlajns tražio je od zaposlenih u SAD-u da se vakcinišu ili se, u suprotnom, suoče sa otkazom. Neznatan broj od njih67.000 odbio je vakcinaciju.

U avgustu je Tajson fuds zatražio od 120.000 radnika u Ameriici da se vakcinišu do 1. novembra. Nedelju dana pre roka, kompanija je saopštila da je 96% njene radne snage u potpunosti vakcinisano.

XS
SM
MD
LG