Linkovi

SAD planiraju da ulože milijarde dolara u proizvodnju vakcine protiv kovida


ARHIVA - Priprema vakcina u Dečjoj bolnici u Čikagu (Foto: AP/Nam Y. Huh, File)
ARHIVA - Priprema vakcina u Dečjoj bolnici u Čikagu (Foto: AP/Nam Y. Huh, File)

Sjedinjene Države planiraju da ulože milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcine protiv Kovida 19 da bi bila dostupna dodatna milijarda doza godišnje, najavio je koordinator Bele kuće za koronavirus Džef Zajnc.

Administracija predsednika Džoa Bajdena suočava sa sve većim pritiskom aktivista da izdvoji više doza za siromašnije zemlje.

Ulaganje u proizvodnju vakcine deo je privatno-javnog partnerstva da bi se zadovoljile potrebe u Americi i širom sveta, ali i pripremilo za buduće pandemije, rekao je Zajnc na konferenciji za novinare.

Dodao je da će investicija biti plaćena sredstvima iz paketa za podsticaj ekonomije koji je Bajden potpisao u martu.

Zajnc je objasnio da se vlada priprema da ponudi proizvođačima RNK vakcine značajnu pomoć da prošire infrastrukturu i kapacitete, uključujući objekte, opremu, osoblje ili obuku.

Fajzer/Bajontek i Moderna su jedini proizvođači RNK vakcine, mada je Zajnc najavio da će planom za ulaganje biti obuhvaćene i druge kompanije koje sarađuju sa njima.

"Kratkoročno, to bi omogućilo da značajna količina doza vakcine protiv kovida bude dostupna za globalnu upotrebu, a dugoročno bi pomoglo da se uspostave održivi domaći proizvodni kapaciteti za brzu proizvodnju vakcina za buduće pretnje", objasnio je zvaničnik Bele kuće.

Zajnc je u sredu rekao i da je 80 odsto Amerikanaca starijih od 12 godina primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida. Do kraja dana, prvu dozu primiće i ukupno 2,6 miliona dece uzrasta od 5 do 11 godina.

XS
SM
MD
LG