Linkovi

Šta znamo o omikronu - novom soju koronavirusa?


Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li su vakcine efikasne protiv novog soja
Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li su vakcine efikasne protiv novog soja

Novi soj koronavirusa, nazvan omikron, prvi su identifikovali južnoafrički naučnici, ali nije sigurno da se prvi put i pojavio u Južnoafričkoj Republici. Za sada je registrovan još u Belgiji, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu. U SAD ga za sada nema, saopštilli su Centri za prevenciju i kontorlu bolesti (CDC).

Veruje se da je omikron mnogo zarazniji od drugih varijanti koronavirusa.

U Južnoafričkoj Republici uočen je rast broja obolelih od prosečnih 200 dnevno na čak 2.465, za šta su naučnici okrivili novu varijantu.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da preliminarni dokazi pokazuju da i oni koji su već imali kovid, mogu da se zaraze omikronom.

Omikron u sebi ima 30 mutacija, što objašnjava zbog čega se tako lako širi. Virusolog Lorens Jang opisao je omikron kao soj virusa koji do sada ima najviše mutacija, uključujući i one koje do sada nisu viđene.

Kako je nastao omikron?

Koronavirus mutira uporedo sa širenjem, neke varijante prežive, neke odumru.

Naučnici kažu da je moguće da je omikron nastao kod nekoga ko je već bio zaražen koronavirusom, kao što je to već bio slučaj sa britanskim (alfa) sojem koji je nastao tako što je virus mutirao kod osobe sa kompromitovanim imunitetom.

Još se ne zna da li ova varijanta izaziva ozbiljnije kliničke slike od beta i delta varijante koronavirusa.

Takođe, biće potrebno vreme da se utvrdi da li su postojeće vakcine efikasne protiv omikrona. Profesor sa Kraljevskog koledža u Londonu Piter Openšo kaže da je malo verovatno da vakcine neće raditi protiv omikrona, jer obuhvataju veliki broj mutacija.

Pitanje je i koliko će omikron moći da se proširi po svetu i ugrozi trenutno najdominantniji soj - deltu.

Imaju li smisla zabrane putovanja?

Možda. Do sada, putnicima iz Južnoafričke Republike, Namibije, Bocvane, Lesota, Esvatinija i Zimbabvea naložen je 10-dnevni karantik kada ulaze u Veliku Britaniju. SAD i druge zemlje EU zabranile su putovanja iz zemalja sa juga Afrike, a Amerika će puštati samo svoje državljane koji dolaze odatle da uđu u zemlju.

Imajući u vidu brzo širenje kovida 19 u južnoj Africi, restrikcije na putovanja su kupovina vremena.

Džefri Beret, direktor odeljenja za genetska ispitivanja kovida 19 na Sanger Institutu, kaže da rano uočavanje nove varijante može da znači da će restrikcije na putovanja sada imati većeg efekta nego kod delta varijante.

"Sa deltom u Indiji je bilo potrebno dosta vremena da se shvati o čemu je reč, a mutacija se brzo širila po svetu i bilo je prekasno. Čini mi se da je omikron ranije detektovan, pa možda još imamo vremena da nešto uradimo".

XS
SM
MD
LG