Linkovi

SZO: Veliki globalni rizik od novog soja, koji se već širi u više zemalja


ILUSTRACIJA - Špricevi ispred grafika sa kretanjem berzanskih indeksa (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Špricevi ispred grafika sa kretanjem berzanskih indeksa (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Niovi soj koronavirusa omikron, koji je prvi put identifikovan u Junoafričkoj Republici, širi se i u drugim zemljama, dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava na opasnost od njega.

Portugal je objavio da je otkrio 13 slučajeva novog oblika virusa, svih 13 među igračima i stručnim štabom fudbalskog prvoligaša Belenensesa, koji su se nedavno vratili iz Južne Afrike.

Šest slučajeva omikron varijante otkriveno je u Škotskoj, po dva u Kanadi i Australiji i 13 u Holandiji.

Škotska vlada objavila je da još nije jasno kako je šest osoba u toj zemlji obolelo od omikron soja, ali da je moguće da se radi o prenošenju bolesti, a ne posledici direktnog putovanja u ugroženu oblast.

U Kanadi, ministarka zdravlja države Ontario Kristin Eliott izjavila je da su sve osobe kod kojih je utvrđen novi oblik koronavirusa putovale u Nigeriju, koja nije u južnom delu afričkog kontinenta, gde je prema ocenama stručnjaka došlo do mutacije.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će se novi soj koronavirusa, omikron, verovatno brzo proširiti po svetu i da nosi sa sobom veliki rizik od pojačanog zaražavanja, što može da ima "ozbiljne posledice" u pojedinim zemljama.

I dalje nema smrtnih slučajeva povezanih sa omikronom, ali su potrebna dalja istraživanja o tome koliko je novi soj opasan i potencijalno otporan na vakcine.

U iščekivanju da širom sveta ponovo počne da raste broj zaraženih, UN su apelovale na svoje članice da ubrzaju vakcinaciju.

"Omikron ima u sebi veliki broj mutacija, od kojih su neke veoma zabrinjavajuće i mogu da utiču na dalji tok pandemije. Globalni rizik je veliki", saopštava SZO.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je da omikron dokazuje koliko je svetu potreban novi pristup pandemiji.

"Sistem koji koristimo trenutno obeshrabruje zemlje da upozoravaju druge zemlje na opasnosti koje će doći i kod njih".

Ričard Hetčet, direktor organizacije CEPI koja se bavi finansiranjem razvoja vakcina, kaže da pojava omikrona pokazuje da je virus uspešno mutirao tamo gde nema dovoljno vakcinisanih.

"Nejednakost koja karakteriše globalni odgovor na pandemiju nam se svima obila o glavu", ističe i dodaje da su Bocvana i Južnoafrička Republika vakcinisale manje od četvrtine stanovništva.

Japan se zatvara za strance, Australija odlaže planove za otvaranje

Japan je objavio da će zatvoriti svoje granice za strane državljane, i tako se pridružiti Izraelu - zemlji koja je od ponedeljka na 14 dana zatvorila svoje granice za strance kako bi se sprečilo širenje omikrona.

Australija je saopštila da će za dve nedelje odložiti planirano otvaranje granice za međunarodna putovanja, pošto je i tamo registrovan jedan slučaj zaraze novim sojem koronavirusa.

Australija je trebalo da se otvori za strane državljane koji imaju vizu za putovanje 1. decembra, a bila je zatvorena od maja 2020.

Potencijalno zarazniji soj, omikron, otkriven je u Južnoafričkoj Republici, a sada je već registrovan i u Australiji, Belgiji, Bocvani, Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Izraelu, Italiji i Holandiji.

Japan je najavio da će granice zatvoriti od utorka, iako u toj zemlji još nije registrovan omikron. Premijer Japana Fumio Kišida nije rekao do kada će one trajati.

Izrael je granice zatvorio u ponedeljak. Maroko će zabraniti sve internacionalne letove u naredne dve nedelje.

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je naredne korake Amerike zbog omikrona, u direktnom televizijskom obraćanju.

Južnoafrička Republika, gde je soj prvo registrovan, kritikovala je zatvaranje zapadnih zemalja i ocenila ga kao nefer i potencijalno štetno za ekonomiju, uz opasku da "biva kažnjena zbog sposobnosti naučnika da rano otkriju novi soj".

"Zabrana putovanja nije bazirana na nauci, niti će biti efiknasna u sprečavanju širenja nove varijante. Štetu će pretrpeti ekonomije pogođenih zemalja", rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramaposa.

U Holandiji uhapšeni begunci iz karantina

Holandska vojna policija saopštila je da je uhapsila bračni par koji je napustio hotel u kojem je bio u karantinu, nakon što su pozitivno testirani na kovid. Supružnici su uhapšeni u pokušaju da napuste zemlju, a kako javljaju mediji, pokušali su da avionom pobegnu u Španiju.

Nije poznato da li su bili pozitivni na novi soj virusa.

Desetine putnika koji su iz Južnoafričke Republike u subotu sleteli u Amsterdam bili su pozitivni na kovid, a njih 13-oro ima novi soj i svi su smešteni u hotelu kod aerodroma.

Još se ne zna da li je par, koji je pokušao da pobegne iz karantina, stigao iz Južnoafričke Republike.

XS
SM
MD
LG