Linkovi

SAD zabranile putovanja iz afričkih zemalja zbog novog soja koronavirusa


Arhiva - Majka prima dozu vakcine protiv Kovida 19 kompanije Fajzer, u blizini Johanesburga, 21. oktobra 2021.
Arhiva - Majka prima dozu vakcine protiv Kovida 19 kompanije Fajzer, u blizini Johanesburga, 21. oktobra 2021.

Otkriće novog soja koronavirusa alarmiralo je vlade širom sveta, dovelo do novih zabrana putovanja i naglog pada berzanskih indeksa na tržištima, dok naučnici drže vanredne sastanke da bi utvrdili tačne rizike od, za sada, uglavnom nepoznate varijante.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je saopštila da je novi soj, otkriven u Južnoafričkoj Republici sa velikim brojem mutacija, veoma zarazan virus koji izaziva zabrinutost i nazvala ga "omikron" po grčkom slovu, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim varijantama.

SZO je sugerisala da bi omikron mogao da predstavlja veći rizik od delte, dominantnog soja u svetu koji je izazvao nove talase zaraze na svakom kontinentu.

Rani dokazi sugerišu povećani rizik od ponovne zaraze, u poređenju sa ostalim veoma zaraznim varijantama, navodi SZO. To znači da bi ljudi koji su bili zaraženi Kovidom 19 i oporavili se, mogli ponovo da se zaraze.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je poslanicima da se najnovija varijanta možda brže prenosi od delta soja i umanjuje efikasnost vakcina.

"Moramo da delujemo brzo i što je ranije moguće", poručio je Džavid.

Pojedine zemlje obustavile su aviosabraćaj iz južne Afrike, a indeksi su pali na berzama u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Predsednik Džo Bajden saopštio je da će Sjedinjene Države od ponedeljka ograničiti dolazak putnika iz osam afričkih zemalja - Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija.

Neimenovani zvaničnik administracije rekao je da se restrikcije uvode "iz predostrožnosti, zbog nove varijante u južnom dijelu Afrike" i da se neće odnositi na američke državljane ili građane sa dozvolom za stalni boravak u SAD, te da se neće uvoditi zabrana letova.

Granice za putnike iz sedam afričkih zemalja zatvorila je i Kanada.

"Poslednja stvar koja nam je potrebna je da unesemo novi soj koji će izazvati još više problema", rekao je prethodno nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Članice Evropske unije, suočene sa velikim rastom novozaraženih od kovida, saglasile su se da privremeno suspenduju putovanja u južni deo Afrike.

Velika Britanija uvela je hitnu zabranu putovanja za šest južnoafričkih zemalja. Izrael, Italija, Indija, Singapur,Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska takođe uvode nova ograničenja na putovanja za južni deo Afrike. Slične mere najavljuju i Nemačka, Holandija i Češka.

Belgija je prva članica EU u kojoj je registrovan slučaj novog soja kod osobe koja je došla iz inostranstva. Prvi slučaj tog soja zabeležen je i u Izraelu, kod putnika koji je došao uz Malavija.

Zdravstveni eksperti, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju, upozoravaju protiv preteranih reakcija dok se ne bude znalo više o novom soju.

"U ovom trenutku uvođenje novih ograničenja za putovanja nije dobra ideja", rekao je Kristijan Lindmajer, portparol SZO.

U Vašingtonu, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauč rekao je za kablovsku mrežu CNN da nema nagoveštaja da je novi soj prisutan u SAD i da nije poznato da li je otporan na postojeće vakcine.

Zabrinjavajuće mutacije

Nova varijanta koronavirusa otkrivena je u Južnoafričkoj Republici. Novi soj izaziva zabrinutost ko naučnika zbog velikog broja mutacija i brzog širenja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji JAR, saopštio je u četvrtak ministar zdravlja Džo Fala.

Koronavirus se razvija dok se širi, a mnoge nove varijante, uključujući one sa zabrinjavajućim mutacijama, često jednostavno izumiru. Naučnici prate moguće promene koje bi mogle da učine virus prenosivijim ili smrtonosnijim, ali donošenje zaključka da li će nove varijante imati uticaj na javno zdravlje može potrajati.

U Južnoafričkoj Republici je zabeležen dramatičan porast novih infekcija, rekao je Fala na onlajn brifingu za štampu.

"U poslednja četiri ili pet dana došlo je do više eksponencijalnog porasta", rekao je on, dodajući da izgleda da nova varijanta izaziva porast broja slučajeva.

Naučnici u Južnoafričkoj Republici rade na tome da utvrde koliki je procenat novih slučajeva izazvan novom varijantom.

Trenutno identifikovana kao B.1.1.529, nova varijanta je takođe pronađena u Bocvani i Hong Kongu kod putnika iz Južnoafričke Republike , rekao je on.

Tehnička radna grupa SZO će se sastati u petak kako bi procenila novu varijantu i mogla bi da odluči da li će joj dati ime po grčkom alfabetu.

'Konstelacija' mutacija

Nova varijanta ima „sazvežđe novih mutacija“, rekao je Tulio de Oliveira iz Mreže za genomski nadzor u Južnoafričkoj Republici, koji je pratio širenje delta varijante u zemlji.

"Veoma veliki broj mutacija izaziva zabrinutost zbog predviđene imunološke evazije i prenosivosti", rekao je de Oliveira.

"Ova nova varijanta ima mnogo, mnogo više mutacija", uključujući više od 30 na šiljasti protein koji utiče na prenosivost, rekao je on. "Vidimo da se varijanta potencijalno veoma brzo širi. Očekujemo da ćemo početi da vidimo pritisak u zdravstvenom sistemu u narednih nekoliko dana i nedelja".

De Oliveira je rekao da tim naučnika sa sedam južnoafričkih univerziteta proučava ovu varijantu. Imaju 100 celih genoma i očekuju da će ih imati mnogo više u narednih nekoliko dana, rekao je on.

"Zabrinuti smo zbog evolutivnog skoka u ovoj varijanti", rekao je on. Jedna dobra vest je da se može otkriti PCR testom, rekao je on.

Nakon perioda relativno niske transmisije u kojoj je Južna Afrika zabeležila samo više od 200 novih potvrđenih slučajeva dnevno, u protekloj nedelji broj novih slučajeva naglo se povećao na više od 1.200 u sredu. U četvrtak su skočili na 2.465.

Prvi porast je bio u Pretoriji i okolnom gradskom području Tšvane i činilo se da je reč o klasternim epidemijama na studentskim okupljanjima na univerzitetima u toj oblasti, rekao je Fala, ministar zdravlja. Usred porasta slučajeva, naučnici su proučavali genomsko sekvenciranje i otkrili novu varijantu.

Potrebna ozbiljnost

"Ovo je očigledno varijanta prema kojoj moramo biti veoma ozbiljni", rekao je Ravindra Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Kembridžu. "Ima veliki broj šiljastih mutacija koje bi mogle uticati na prenosivost i imuni odgovor".

Gupta je rekao da je naučnicima u Južnoafričkoj Republici potrebno vreme da utvrde da li se porast novih slučajeva može pripisati novoj varijanti.

"Velika je verovatnoća da je to tako", rekao je on. "Južnoafrički naučnici su uradili neverovatan posao da to brzo identifikuju i skrenu pažnju sveta na to".

Južnoafrički zvaničnici su upozorili da se novo oživljavanje epidemije očekuje od sredine decembra do početka januara i nadaju se da će se za to pripremiti tako što će se vakcinisati mnogo više ljudi, rekao je Fala.

Oko 41 odsto odraslih u Južnoafričkoj Republici je vakcinisano i broj vakcina koje se daju dnevno je relativno nizak, na manje od 130.000, što je znatno ispod vladinog cilja od 300.000 dnevno.

Južnoafrička Republika ima oko 16,5 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Džonsn i Džonson u zemlji i očekuje isporuku još oko 2,5 miliona u narednoj sedmici, rekao je Nikolas Krisp, vršilac dužnosti generalnog direktora nacionalnog odeljenja za zdravlje.

"Vakcine dobijamo brže nego što ih trenutno koristimo", rekao je Krisp. "Tako da već neko vreme odlažemo isporuke, ne smanjujemo porudžbine, već samo odlažemo isporuke kako ne bismo gomilali i pravili zalihe vakcina".

Južnoafrička Republika, sa 60 miliona stanovnika, zabeležila je više od 2,9 miliona slučajeva Kovida 19, uključujući više od 89.000 smrtnih slučajeva.

Do danas, delta varijanta ostaje daleko najzaraznija i istisnula je druge nekada zabrinjavajuće varijante uključujući alfa, beta i mju. Prema sekvencama koje su zemlje širom sveta dostavile u najveću svetsku javnu bazu podataka, više od 99 odsto je delta.

XS
SM
MD
LG