Linkovi

Međunarodni crveni krst: Zdravstveni sistemi, radnici i pacijenti izloženi napadima


Arhiva - Radnik Crvenog krsta među demonstrantima protiv vojnog puča u Daveiju, Mjanmar, 28. februara 2021. (Divei voč/via Rojters)
Arhiva - Radnik Crvenog krsta među demonstrantima protiv vojnog puča u Daveiju, Mjanmar, 28. februara 2021. (Divei voč/via Rojters)

Ubistvo, silovanja i fizičko zlostavljanje spadaju u napadime kojima su bili izloženi zdravstveni radnici, ranjenici i bolesnici u pet godina otkako je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio prvu rezoluciju o zaštiti za zdravstvene radnike u zonama sukoba i zahtevao kraj nekažnjivosti za takve napade.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je u ponedeljak da su "pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpeli hiljade napada na zdravstvene sisteme" od usvajanja rezolucije.

Medicinske ustanove i vozila za medicinski transport pljačkani su i uništavani, a zdravstvene usluge, poput kampanja vakcinacije, takođe su se našle na udaru, dodao je MKCK.

ICRC je izbrojao 3.780 napada godišnje u proseku u 33 zemlje između 2016. i 2020. godine, navodi se u saopštenju te organizacije za pružanje pomoći. Dve trećine napada, saopštava ICRC, dogodilo se se u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Avganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Izrael i okupirane teritorije i Siriju. Broj je verovatno veći od onog navedenom u tabeli MKCK, tvrdi organizacija, zbog izazova akumuliranja podataka u zonama sukoba.

Pandemija Kovida nije usporila napade. U saopštenju se navodi da je između februara i jula 2020. godine ICRC "zabeležio 611 nasilnih incidenata nad zdravstvenim radnicima, pacijentima i medicinskom infrastrukturom povezanim sa odgovorom na Kovid 19, oko 50 procenata više od proseka".

"Nedostaju politička volja i kriza mašte kada je u pitanju zaštita zdravstvenih radnika i pacijenata", rekao je Maciej Polkovski, šef ICRC-ove Inicijative za zdravstvenu zaštitu u opasnosti koja radi na osiguranju bezbednog pristupa zdravstvenoj zaštiti u oružani sukob i druge vanredne situacije. "Države koje žele da vide ovaj dnevni red treba da daju primer".

Filipo Gato, šef medicinskih sestara MKCK, kojem je jednom militant gurnuo automatsku pušku AK-47 u lice, rekao je da ljudi moraju da shvate da su zdravstveni radnici "tu da leče sve i svakoga, bele, crvene, plave, vladine ili ne". Dodao je, "u određenom trenutku i na vas će stići red za medicinsku negu".

XS
SM
MD
LG