Linkovi

"Bajden bi trebalo da žali zbog svoje odluke"


Talibanski borac trči prema okupljenima na aerodromu u Kabulu. 16. avgusta, 2021. (Foto: Reuters)
Talibanski borac trči prema okupljenima na aerodromu u Kabulu. 16. avgusta, 2021. (Foto: Reuters)

“Brzi pad Kabula podseća na sramotni pad Sajgona 1975. Osim lokalnih posledica - rasprostranjene odmazde, oštre represije nad ženama i devojkama i masovni izbeglički talasi - američki strateški i moralni neuspeh u Avganistanu pojačaće pitanja o pouzdanosti SAD među prijateljima i neprijateljima podjednako,” tvrdi Ričard Has, predsednik uticajnog Saveta za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu .

U komentaru za časopis “Spoljni poslovi” (Foreign Affairs), Has poručuje:

“Bajdena su nedavno pitali da li žali zbog svoje odluke da povuče sve američke trupe iz Avganistana. Odgovorio je da ne žali, ali trebalo bi”.

General Vesli Klark, bivši glavnokomanujući severnoatlantske alijanse, koja je bila angažovana i u Avganistanu, smatra da je najnoviji obrt rezultat “dve decenije promašene politike, procena i postavljenih prioriteta u Avganistanu”.

U intervjuu za CNN je takođe rekao:

"Mislim da Bajdenova administracija smatra da je stigla do kraja puta. Postalo je jasno da neće moći da stvori ili pomogne u stvaranju avganistanske vlade koja bi uživala podršku svog naroda. Bez te podrške, ni njena vojska nije imala podršku naroda. To je bolno. To je tragično".

Bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost u Trampovoj administraciji H.R. Mekmaster u konzervativnom Volstrit džornalu navodi:

“Samozvani stratezi u Vašingtonu i dalje racionalizuju povlačenje SAD iz Avganistana kao nužni potez kako bi se usredsredili na Kinu i nadmetanje supersila. Međutim, odbijanje da se avganistanskom narodu pruži podrška neophodna za sprečavanje humanitarne katastrofe ohrabruje Kinu, Rusiju i druge protivnike željne da proglase SAD nepouzdanim partnerom i silom čiji uticaj opada”.

“Jaz između fantazije u Vašingtonu i stvarnosti u Avganistanu objašnjava zašto smo došli do ove tačke", smatra Mekmaster.

U intervjuu američkoj TV stanici NBC, bivši komandant NATO-a, admiral Džejms Stavridis prognozirao je da će rezultat povlačenja biti ponovno jačanje al Kaide i ISIS-a u Avganistanu, sa "rizikom po domovinu" i kako smatra, "pogoršanjem mišljenja naših saveznika o nama".

Stavridis zaključuje:

“Talibane smo potcenili”.

XS
SM
MD
LG