Linkovi

Demokrate na suđenju za opoziv prikazale neobjavljene snimke nasilja kod Kapitol hila


Kongresmen iz Merilenda, glavni menadžer za opoziv Džejmi Raskin govori na suđenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa u Senatu 10. februara 2021.
Kongresmen iz Merilenda, glavni menadžer za opoziv Džejmi Raskin govori na suđenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa u Senatu 10. februara 2021.

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje predstavljaju optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, koristili su do sada neobjavljeni video materijal nasilja dela Trapovih pristalica tokom upada u Kapitol hil, u pokušaju da uvere senatore da osude bivšeg predsednika Trampa zbog podsticanja pobune i upada u zgradu američkog Kongresa 6. januara.

Stejsi Plesket, jedna od menadžerki za opoziv, tokom popdnevnog dela suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu govorila je o hronologiji događaja uoči i za vreme upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila - prikazujući pomenute snimke.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trampovih pristalica pojavila pred kompleksom Kapitol hila i kasnije nasilno provalila u to zdanje - pa sve do trenutka kada je opsada završena.

Neki od snimaka sa bezbednosnih kamera tokom opsade Kapitol hila prikazuju Trampove pristalice koji su tražeći po prostorijama tog zdanja bivšeg američkog potpredsednika uzvikivali: "Obesite Majka Pensa".

Na neobjavljenim snimcima vide se sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pens sklonio sa svojom porodicom. Deo okupljene rulje je na tom mestu postavio vešala.

Stejsi Plesket je tokom izlaganja precizirala da učesnici skupa "Spasimo Ameriku", nisu imali dozvolu da marširaju do Kapitol hila sve dok se, kako je ukazala, bivši predsednik Tramp nije umešao.

Unutrašnjost kompleksa Kapitol hil tokom nasilnog upada dela pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa
Unutrašnjost kompleksa Kapitol hil tokom nasilnog upada dela pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa

Ona je prikazala fotografiju dozvole izdate organizaciji "Žene za Ameriku na prvom mestu" koja je omogućava okupljanje na području parka Elips koji se nalazi u blizini južnog boka predsedničke rezidencije Bele kuće.

"Dozvolom nije omogućen marš sa tog područja", rekla je Plesket.

Kongresmeni u ulozi tužioca - takozvani menadžeri za opoziv - i Trampova odbrana iimaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, posle čega će senatori imati ukupno 4 sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Kapitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trampove lažne tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Kongresmen iz Merilenda, Džejmi Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Kapitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Raskin je rekao da će izneti dokazi pokazati Tramp nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u istoriji.

Demokratski kongresmen se pozvao se na niz Trampovih tvitova i izjava datih pre opsade, uključujući i poziv pristalicama na sam dan nemira da se "pakleno bore jer u suprotnom neće imati zemlju." Raskin je naglasio da će dokazi pokazati da je Tramp bio upozoren da bi njegove pristalice mogle da napadnu Kapitol, da nimalo nije bio iznenađen nasiljem i da je počinio ogromno krivično delo protiv Ustava i naroda, te da je odgovoran za "najveće kršenje predsedničke zakletve" u istoriji Amerike.

Džo Negus, demokratski kongresmen iz Kolorada i jedan od menadžera za opoziv, iznosi argumente optužbe u Senatu, 10. februara 2021.
Džo Negus, demokratski kongresmen iz Kolorada i jedan od menadžera za opoziv, iznosi argumente optužbe u Senatu, 10. februara 2021.

Kongresmen Džo Negus najavio je da će slučaj koji iznose menadžeri za opoziv sastajati iz tri dela, a to su: provokacija, napad i posledice. Senatorima je prikazao video klipove i isečke iz intervjua sa brojnim Trampovim pristalicama koje su govorile da su "sledile predsednikove pozive da dođu u Vašington i spreče da im se otmu glasovi."

Demokrate Negus i Hoakin Kastro pustili su i video snimke predsednika Trampa koji je mesecima pre nego što su izbori uopšte održani najavljivao da će doći do "velike izborne krađe." "Kako je on to mogao da zna?", pitao je Kastro. Prikazani su i snimci posledica Trampovih ponovljenih tvrdnji - izjave pristalica iskreno ubeđenih da je jedini način da Džo Bajden pobedi na izborima ako dođe do krađe i manipulacija.

Kao dokazni materijal prikazani su i Trampovi tvitovi pristalicama da "zaustave brojanje glasova".

Provokacija, napad, posledice - menadžeri za impičment u Senatu najavili su tri osnovna elementa na kojima se zasniva njihov slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.
Provokacija, napad, posledice - menadžeri za impičment u Senatu najavili su tri osnovna elementa na kojima se zasniva njihov slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Madelin Din, članica Predstavničkog doma iz američke države Pensilvanija, podsetila je da su Trampovi advokati, u pokušaju da ukažu na neregularnos predsedničkih izbora, podneli ukupno 65 tužbi - od kojih je, kako je precizirala, samo jedna usvojena.

"Koja nije imala nikakvog uticaja na ishod izbora. Neka bude jasno, nijedan jedini sud ili sudija nisu se saglasili da su rezultati izbora bili neregularni", istakla je Din tokom izlaganja.

Ona je takođe podsetila na događaje tokom kojih se bivši predsednik Tramp sastao sa republikanskim predstavnicima u Okrugu Vejn koji se nalazi u blizini grada Detroita u američkoj državi Mičigen.

"Tražio je da preinače svoje odluke uoči potvrde izbornih rezultata", rekla je Din.

Takođe, ukazala je da je istaknute repblikanske članove Kongresa pokušavao da ubedi da bi trebalo odbaciti rezultate izbora.

Tražio je da preinače svoje odluke uoči potvrde izbornih rezultata: Madelin Din
Tražio je da preinače svoje odluke uoči potvrde izbornih rezultata: Madelin Din

"Razmislite o tome: predsednik SAD-a poziva državne zvaničnike iz Bele kuće u Ovalni kabinet tražeći im da odbace volju američkih građana. Sve to, da bi rezultate glasanja prigrabio za sebe", rekla je Madelin Din.

"Zvaničnici su očuvali tvrd stav tako da je bivši predsednik morao da pređe na zvaničnike druge države", dodala je ona.

Menadžer za opoziv Ted Liu je tokom svog izlaganja ukazao da je bivši predsednik Tramp, kako se izrazio, ostao bez nenasilnih opcija za održavanje na vlasti.

"Pošto su njegovi napori i pretnje zvaničnicima propale, počeo je da napada republikanske članove u Predstavničkom domu i Senatu. Putem društvenih mreža pozivao senatore da podrže njegove lažne tvrdnje da je pobedio na izborima i da bi trebalo da se bore za to", istakao je Liu.

Član Predstavničkog doma Kongresa je takođe podsetio i na Trampovu objavu na društvenoj mreži Tviter kojom je poručio članovima Senata, među njima i lidera senatske većine Miča Mekonela, da im, kako je ukazao, neće zaboraviti ako budu samo sedeli i posmatrali kako se on bori.

Tramp im je govorio da mu duguju i da će, ako mu ne pomognu, biti posledica po njih. Nije na umu imao jednu ili dve osobe ili pak demokrate poput mene.... Već sve nas demokrate i republikance - baš kao što je rulja delovala prema njegovim uputstvima", podvukao je Liu.

Jedna od menadžerki za opoziv Stejsi Plesket, koja se prvi put ikada obraćala u Senatu, ukazivala je na veze bivšeg predsednika sa ultradesničarskom organizacijom "Ponosni momci".

"Odstupite i budite u pripravnosti", podsetila je Plesket na jedan od Trampovih komentara o toj organizaciji.

Donalda Trampa optužila je za ohrabrivanje rasisitičkih i radikalnih grupa.

Tokom svog drugog istupa u Senatu - Madelin Din, jedna od menadžerki za opoziv, ukazala je da je Tramp na mir pozivao samo u jednom svom govoru.

"Demonstrantima je rekao da mirno i patritotski utiču na to da se čuje njihov glas. To je bio i jedini put da je reč 'miran' upotrebio u govoru. Istovremeno reč 'borba' ili 'boriti se' koristio je dvadeset puta", primetila je Din.

Mere bezbednosti su i u sredu izuzetno jake oko Kapitola, koji je ograđen bodljikavom žicom. Ulicama oko Kongresa patroliraju pripadnici Nacionalne garde.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je nešto ranije da predsednik Bajden neće gledati suđenje.

“Džo Bajden je predsednik, nije politički komentator, i neće iznositi mišljenje o iznetim argumentima dve strane", rekla je Psaki.

Prvi dan suđenja o opozivu

Senat je u utorak glasao sa 56-44 da je ceo proces u skladu sa Ustavom. Glasanju su prethodila četiri sata iznošenja argumenata obe strane. Demokratski kongresmeni su tvrdili da Tramp mora da odgovara za svoje postupke dok su advokati bivšeg predsednika isticali da je suđenje za opoziv nakon što je predsedniku istekao mandat - neustavno.

Demokrate su senatorima prikazale dramatični video snimak haotičnih događaja i nasilja u Kapitolu 6. januara kada je rulja Trampovih pristalica probila bezbednosni kordon i upala u zgradu, dok su članovi Kongresa pokušavali da se sakriju od razularene mase.

Odlomak snimka prikazanog u prvom danu suđenja Trampu u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Trampovi advokati nisu uspeli da zaustave suđenje kao neustavno. Neki mediji prenose da je bivši predsednik bio veoma nezadovoljan nastupom svojih advokata prvog dana, i doveo u pitanje njihovu strategiju odbrane. Neki republikanci su pozvali na novu promenu njegovog tima advokata.

XS
SM
MD
LG