Linkovi

Trampovi advokati: Suđenje o opozivu politička osveta


Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa dolaze u Senat (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa dolaze u Senat (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Pošto su demokrate iz Predstavničkog doma iznele svoje argumente na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, odbranu su u petak izneli i njegovi advokati.

Trampov advokat Majkl van der Vin rekao je na početku iznošenja argumenata da je "opoziv nepravedan i neustavan čin političke osvete".

"Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje deli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svakog drugog politički motivisanog lova na veštice, koje je levica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci", poručio je van der Vin.

Dodao je da "ni jedna razumna osoba ne može ozbiljno da veruje da je predsednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu" i da je Tramp "eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način".

Van der Vin je naveo da je cela premisa Trampovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to "nisu reči nekog ko podstiče nasilnu pobunu".

Naglasio je da proces opoziva "nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju".

"Reč je o ustavnoj kulturi ukidanja drugačijih mišljenja", ocenio je van der Vin i istakao da se time pokušava cenzurisati ne samo predsednik Tramp, već i 75 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega".

Trampovi advokati su takođe emitovali video snimke, kako su naveli, žestoke retorike demokrata u prošlosti.

Među snimcima je i govor aktuelnog lidera većine u Senatu Čaka Šumera na jednom skupu pristalica prava na abortus prošle godine, na kojem je pretio konzervativnim sudijama Vrhovnog suda Nilu Gorsaču i Bretu Kavanou da će "platiti cenu" i da "ne znaju šta će ih pogoditi ako donesu ove užasne odluke".

Trampov pravni tim prikazao je i snimke demokratskih članova Kongresa kako traže Trampov opoziv od 2017. godine.

Ta ista mržnja i bes naveli su menadžere za opoziv da ignorišu sopstvene reči i poteze i postave opasan dvostruki standard", ocenio je advokat Dejvid Šoen u komentaru na prikazane snimke

Deo snimka koji su Trampovi advokati prikazali u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

Advokati su takođe tvrdili da su Trampove reči upućene pristalicama koje su napale Kongres - da se pakleno bore - uobičajena politička retorika, a zatim i prikazali video montažu da bi pokazali da je gotovo svaki demokrata u Senatu koristio reč "borba" u političkim govorima.

"Niste uradili ništa pogrešno. To je reč koju ljudi koriste, ali molim vas zaustavite ovo licemjerstvo ", rekao je Šoen u obraćanju demokratama.

Advokat Brus Kastor rekao je da su se demokrate, tokom iznošenja argumenata, usredsredile na nasilje tokom nemira, a da nisu iznele dokaze da ga je Tramp podstakao.

"Jasno je da nije bilo pobune", ustvrdio je Kastor, uz ocenu da reč "pobuna" znači "preuzimanje kontrole nad nekom zemljom".

Advokati odbrane i demokrate koje vode proces opoziva u petak odgovaraju i na pitanja koja su sentatori uputili pismenim putem. Za pitanja i odgovore predviđena su do četiri sata, a već u subotu bi senatori mogli da se izjasne o Trampovoj krivici.

Demokrate su tokom iznošenja svojih argumenata optužile Trampa da nije bio "nevini posmatrač" događaja već "glavni podstrekač". Bivši predsednik se neće pojaviti pred Senatom, jer je odbio da svedoči na sopstvenom suđenju.

Demokrate su dva dana, uz potresne i neke do sada neviđene video snimke, iznosile svoju tezu da je bivši predsednik podstakao rulju da upadne na Kapitol i da zato treba da bude proglašen krivim za podsticanje pobune.

Odlomci snimaka u kojima demokrate tvrde da je Tramp ohrabrivao nasilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Dan pred iznošenje odbrane, republikanski senatori Lindzi Grejem, Ted Kruz i Majk Li sastali su se sa Trampovim advokatima. Senatori su inače porotnici na suđenju i treba da odluče da li je bivši predsednik kriv za podsticanje pobune.

CNN prenosi da se jedan od advokata Dejvid Šoen sastao sa senatorima koji su, navodno, želeli da se uvere da je Trampov pravni tim upoznat sa procedurama suđenja.

Tramp je, kako su preneli mediji, razočaran nastupom svojih advokata Dejvida Šoena i Brusa Kastora na samom početku suđenja. Šoen i Kastor su došli u pravni tim, pošto su bivšeg predsednika napustili njegovi advokati.

Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 17 republikanaca trebalo da glasa da se bivši predsednik proglasi krivim, uprkos tome što je i dalje popularan među republikanskim biračima. To je za sada malo verovatno.

"Željno iščekujem da vidim šta će uraditi moji republikanski prijatelji", rekao je predsednik Džo Bajden novinarima u Beloj kući.

Tramp je prvi američki predsednik koji je opozvan dva puta i prvi kojem se sudi nakon što je napustio položaj.

XS
SM
MD
LG