Linkovi

Tramp najavio uvođenje ratnog zakona u sklopu borbe protiv koronavirusa


Predsednik SAD Donald Tramp na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik SAD Donald Tramp na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je potez da se ubrza prozivodnja očajnički neophodne medicinske opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa i pojasnio da je procena sekretara za finansije Stivena Mnučina da bi nezaposlenost u Americi mogla da dostigne 20 odsto - najgori mogući scenario.

U nastojanju da se suprotstavi virusu, za koji je inicijalno tvrdio da ne predstavlja veliku opasnost , Tramp je saopštio da će aktivirati Zakon o odbrambenoj proizvodnji, koji dozvoljava vladi da ubrza proizvodnju maski, respiratora, ventilatora i druge neophodne opreme.

"Porazićemo ovog nevidljivog neprijatelja", rekao je Tramp, navodeći da ga je kriza koja je zahvatila zemlja praktično učinila "predsednikom u doba rata".

Tramp je takođe najavio da će aktivirati još jedan zakon, koji će omogućiti američkim vlastima da vrate migrante koji pokušavaju da pređu južmnu granicu SAD ilegalno. Granica neće biti zatvorena, dodao je Tramp.

Tramp je rekao da će jedan brod-bolnica biti poslat u teško pogođeni Njujork da pomogne ljudima ugroženim zbog ove zaraze, a da će drugi takav brod biti razmešten na zapadnu obalu SAD.

Tramp je branio to što opisuje koronavirus kao "kineski virus", iako su neki Amerikanci zabrinuti da se radi o uvredi na etničlkoj osnovi.

"To nije rasistički, uopšte nije. Virus je došao iz Kine", rekao je Tramp o bolesti, koja jeste potekla iz kineske pokrajine Vuhan.

Prognoza stručnjaka je da će se broj ljudi koji je zaražen u svih 50 američkih država i prestonici Vašingtonu, a trenutno iznosti više od 7.200, uz 120 smrtnih slučajeva, dramatično povećati u narednih četiri do pet dana.

“Virus se širi brzo. Veoma je zarazan”, rekao je Tramp.

Berza u slobodnom padu

Dok se Tramp obraćao javnosti, vodeći berzanski indeksi na Vol stritu, nastavili su da padaju. Industrijski prosek Dau Džons izgubio je više od sedam odsto svoje vrednosti i vratio se na nivo na kojem je bio na dan kada je Tramp preuzeo položaj u januaru 2017. godine.

Četvrti put u poslednje dve nedelje trgovina akcijama na berzi obustavljena je na 15 minuta, kada je sunovrat još jednog od vodećih indeksa S&P 500, "uključio" mehanizme zaštite.

“Vratićemo se, vrlo, vrlo brzo", izneo je svoje predviđanje predsednik Tramp

“Svi treba da ostanemo mirni”.

Međutim, indeksi su nastavili da padaju i po završetku Trampovog brifinga za novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG