Linkovi

Bajden apelovao da se nose maske i primenjuje fizičko distanciranje


Džozef Bajden izabrani predsednik Sjedinjenih Država (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Džozef Bajden izabrani predsednik Sjedinjenih Država (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Badejn, izabrani predsednik Sjedinjenih Država, saopštio je da je njegov tim osnovao telo - savetodavni odbor, čiji je zadatak borba i sprovođenje mera protiv pandemije koronavirusa.

Bajden je u obraćanju građanima Amerike apelovao na njih da nose zaštitne maske, koje je označio najdelotvornijom zaštitom protiv pandemije koronavirusa, od kojeg je, kako je rekao, u SAD-u obolelo deset miliona ljudi.

Maska nije politički stav već dobar način da se nosimo sa pandemijom. To nije stvar neudobnosti već prilika da nam život ponovo postane normalan. Nije važno da li se uvek slažemo za koga smo glasali. Amerikanci smo i naša zemlja se nalazi pred pretnjom. Prevaziđimo razlike – to je ono što karakteriše patriote. Možda mislite da potez pojedinca ne doprinosi mnogo – ali se kroz istoriju pokazalo suprotno. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ako delujemo zajedno. Zato, nosimo maske i krenimo na posao”, rekao je obraćanju izabrani američki predsednik Džozef Bajden.

Poručio je i da se, kako je formulisao, neće štedeti da učini sve što je moguće protiv pandemije kada bude potvrđen kao predsenik.

Da otvorimo ekonomiju i škole. Pratićemo savete stručnjaka i savetodavni odbor koji osnivamo slediće njihove zaključke”, ukazao je Bajden. Podvukao je da se radi o krizi koja pogađa sve građane.

Izbori su završeni i stranačke razmirice treba da ostavimo sa strane. Potrebno je da povučemo važne poteze kako bismo izašli iz krize, a to je nošenje maski i fizičko distanciranje, što i jesu uputstva Centara za kontrolu bolesti i zaraze (CDC). Nosite maske kako bismo spasili živote. Ne republikanske ili demokratske – već živote Amerikanaca. Tako možete spasiti radnika prodavnice u koju idete, učiteljicu vašeg deteta, tako neko može spasiti i vaš život”, rekao je Bajden.

Novoizabrani predsednik je građane pozvao na primenu i poštovanje tih mera dok, kako je rekao, za koronavirus ne bude pronađen lek – bezbedna vakcina za koju je obećao da će biti dostupna svim građanima.

XS
SM
MD
LG