Linkovi

Mirnija debata uprkos velikom neslaganju Trampa i Bajdena


Predsednik SAD Donald Tramp (levo) upire prstom u demokratskog kandiata bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena tokom druge i poslednje predsedničke debate na Belmont univerzitetu u Nešvilu, u državi Tenesi. (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp (levo) upire prstom u demokratskog kandiata bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena tokom druge i poslednje predsedničke debate na Belmont univerzitetu u Nešvilu, u državi Tenesi. (Foto: AP)

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov demokratski izazivač bivši potpredsednik Džo Bajden oštro su se sporili u četvrtak uveče, prvenstveno u vezi sa brojem umrlih od koronavirusa u SAD, koje imaju najviše žrtava Kovida 19 u svetu, u drugoj i poslednjoj predsedničkoj debati pred izbore, koji su zakzani za 3. novembar.

“On kaže da smo vrlo blizu" kada je reč okončanju pandemije, rekao je Bajden za Trampa, u trenutnku dok je broj žrtava od koronavirusa u SAD prevazišao 220 hiljada.

Tramp je optužio Bajdena da želi da zatvori zemlju da bi okončao širenje virusa ukoliko postane predsednik.

“Zatvoriće zemlju ukoliko jedna osoba u našoj ogromnoj birokratiji kaže da se zemlja zatvori”, rekao je Tramp.

Dvojica kandidata, obojica u 70-im godima, u tišini su sačekala da onaj drugi govori prva dva minuta na početku svake od šest celina, bez prekidanja, pošto je nezavisna Komisija za predsedničke debate naizmenično gasila mikrofon onog koji se nije obraćao.

Bio je to veliki kontrast u poređenju sa njihovom konfrontacijom na prvoj debati krajem seprembra, kada su uglavnom upadali jedan drugom u reč i govorili u glas, Tramp više nego Bajden. Politički analitičari su tu debatu kasnije opisali kao najgoru u istoriji predsedničkih debata.

Ovog puta, čim su Tramp i Bajden izneli svoje uvodne komenatre, mikrofoni su im bili uključeni i dvojica kandidata brzo bi počela da razmenjuju oštre komentare na pozornici Belmont univerziteta u Nešvilu, u državi Tenesi, dok su odgovarali na pitanja koja im je postavljala moderatorka debate, novinarka NBC Kristen Velker koja izveštava iz Bele kuće.

Njihove razmene su bile vrlo energične, ali nisu govorili jedan preko drugog kao što je to bio slučaj na prethodnoj debati u septembru.

O čemu su govorili?

Osim o pandemiji, moderatorka je pitala kandidate o američkim porodicama, rasnim pitanjima u SAD, klimatskim promenama, nacionalnoj bezbednosti i liderstvu.

Evo nekih od ključnih poruka obojice kandidata:

"Borimo se, jako se borimo...I situacija se poboljšava, pandemija nestaje", rekao je predsednik Donald Tramp o pandemiji.

"Svako ko je odgovoran za ovoliko umrlih u Americi ne treba da bude predsednik", poručio je Džo Bajden.

"Ovo je čovek koji vam je govorio da će se sve završiti do Uskrsa. Pa vam je rekao da ne brinete, da će biti gotovo do leta. Stiže nam mračna, mračna zima i on nema plan", optužio je Bajden aktuelnog predsednika.

"Ne znam da li nam dolazi mračna zima. Otvorićemo zemlju, dosta smo proučavali ovu bolest i naučili o njoj", poručio je Tramp.

O Severnoj Koreji

"On je legitimizovao Severnu Koreju. Govorio je o svom dobrom drugaru Kim Džong Unu koji je kriminalac. I govori kako smo u boljim odnosima, a Severna Koreja postaje sve sposobnija da ispali raketu koja može da dosegne do SAD", rekao je Bajden.

"Znate šta, mi nismo u ratu sa Severnom Korejom. Imamo dobre odnose", kazao je Tramp.

Zdravstveno osiguranje

"Kako god da okrenete, Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) nije dobar. Želimo da ga ukinemo, već smo ukinuli da osiguranje bude obavezno. Ne znam da li će (Vrhovni) sud odlučiti u našu korist, ali ako ostane Obamaker drugačije ćemo voditi zdravstvenu zaštitu", poručio je Tramp.

"Ljudi zaslužuju da imaju zdravstveno osiguranje koje mogu da plate. I tačka. Tačka. Tačka", odgovorio je Bajden.

Imigracija

"Deca su sama, nemaju kud. To je kriminal. Svi nam se smeju i kršimo sve ono što jesmo", kazao je Bajden o odluci Trampove administracije da razdvoji decu ilegalnih imigranata od roditelja na granici.

"Decu dovode krijumčari, loši ljudi, karteli...Mi puštamo ljude, ali moraju da dođu legalno", odgovorio je Tramp.

Minimalac

"Kako mislite da pokrenete mala preduzeća ako namećete visinu zarade? Ono što je dokazano da će se desiti je da će ta mala preduzeća otpustiti zaposlene", smatra aktuelni predsednik.

"Nema dokaza da uništavate kompanije kada povećate minimalac", zaključio je Bajden.

XS
SM
MD
LG