Linkovi

Aleks Džons obavezan da plati skoro milijardu dolara porodicama žrtava pucnjave u školi Sendi Huk


Aleks Džons tokom sudskog procesa u gradu Voterberiju (Foto: REUTERS/Mike Segar)
Aleks Džons tokom sudskog procesa u gradu Voterberiju (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Teoretičar zavere desničarskog opredeljenja Aleks Džons u obavezi je da plati najmanje 965 miliona dolara odštete porodicama žrtava masovne pucnjave u osnovnoj školi Sendi Huk u američkoj državi Konetikat – zbog tvrdnji da su glumci lažirali tu tragediju.

Presudom donetom posle tronedeljnog procesa pred državnim sudom u gradu Voterberiju – daleko je premašen iznos od 49 miliona dolara – čime je zaključen sličan postupak koji je protiv njega vođen u Teksasu.

Džonsa su tužili rođaci dvadesetoro dece ubijene u pucnjavi decembra 2012.

On je godinama tvrdio da je masovno ubistvo inscenirano kao deo navodne zavere američkih vlasti da bi se američkim građanima oduzelo oružje.

Porota je odlučila da bi tužiteljima trebalo dodeliti i naknade za advokate – a te sume bi trebalo da budu utvrđene u novembru.

Džons je poruučio da će se žaliti na presudu – uz opasku da se bori, kako se izrazio, protiv Golijata.

Pravni zastupnici osam žrtava masovne pucnjave u školi Sendi Huk su u završnim rečima prošle nedelje rekli da je Džouns godinama sticao profit iznoseći laži o pucnjavi – koja je privukla pratioce njegovoj internet stranici Infovors (Infowars) i povećala prodaju različitih proizvoda.

Takođe, porodice su pretrpele decenijsku kampanju uznemiravanja i pretnji Džounsovih sledbenika, izjavio je tada advokat Kris Matej.

"Svaka od ovih porodica je tugovala dok ih je Džons gazio”, bila je jedna od Matejevih reči članovima porote u završnim rečima.

Proces u obeležila svedočenja porodica koje su prepričavale u kojoj meri su im štetile Džunsove lažne tvrdnje.

Presudi suda u Konetikatu prethodio je proces u Teksasu u kom je porota odlučila da Džons i komapnija koju vodi treba da plati 49,3 miliona dolara roditeljima poginulih u pucnjavi u Sendi Huku.

Inače u teksaškom gradu Ostinu nalazi se sedište Džonsove kompanije Infovors.

XS
SM
MD
LG