Linkovi

Najmanje dvoje stradalo u pucnjavi u srednjoj školi u Kaliforniji


Srednjoškolci uz policijsku pratnju napuštaju Sogus srednju školu u Santa Klariti, u Kalifroniji, posle izveštaja o pucnjavi (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Najmanje dve osobe su ubijene, dok je troje povređeno kada je srednjoškolac u Kaliforniji otvorio vatru u svojoj školi, saopštili su zvaničnici.

Policija u Santa Klariti je saopštila da su povredama podlegli 14-godišnji dečak i 16-godišnja devojčica.

Osumnjičeni, kome je danas 16. rođendan, pucao je sebi u glavu i prema poslednjim informacijama nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.

Kapetan Kent Vagner iz Kancelarije šerifa okruga Los Anđeles rekao je na konferenciji za novinare da je mladić izvukao pištolj kalibra 45 iz ranca i otvorio vatru na đake, a poslednji metak sačuvao za sebe.

"U ovom trenutku, nema nagoveštaja koji je bio njegov motiv ili ideologija", rekao je agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Pol Delakort.

Pored dvoje stradalih učenika, ranjene su još dve devojčice, stare 14 i 15 godine i dečak satr 15 godina, saopštio je kapetan Vagner.

Osmnjičeni je prema tvrdnjama policije bio azijskog porekla, odeven u crno, i pohađao je srednju školu Sogus u Santa Klariti, oko 65 kilometara severno od Los Anđelesa.

Radi se o najmanje 85. oružanom incidentu u blizini škola samo ove godine , navodi "Everytown", organizacija koja se zalaže za strože zakone o kontroli naoružanja.

Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus
Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus

Srednju školu Sogus pohađa oko 2.300 đaka, a školski kompleks čini više od deset zgrada.

Bela kuća saopštila je da predsednik Donald Tramp prati izveštaje o pucnjavi i pozvala sve oni koji su u tom području da ispoštuju savete lokalne policije i hitnih službi.

Masovne pucnjave u školama u SAD

Najveće masovno ubistvo u obrazovnim ustanovama u SAD dogodilo se 16. aprila 2007. u Bleksburgu u Virdžiniji, kada je na kampusu Univerziteta Virdžinija tek naoruđani napadač usmrtio 32 osobe, apotom izvršio samoubistvo.

Pet i po godina kasnije, 14. decembra 2012. u Njutaunu, u državi Konektikat, čovek je ubio svoju majku kod kuće, a onda 20 dece i 6 odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk.

Prošle godine, 14. februara u Parklendu na Floridi, bivši đak srednje škole Mardžori Stounmen Daglas otvrio je vatru iz automatske puške i ubio 17 učenika i nastavnika, pre nego što ga je policija uhapsila.

Pre više od pola veka, 1. avgusta 1966. godine snajperista, smešten na vrhu kule sa satom na Univerzitetu Teksas u Ostinu, 90 minuta je terorisao javnost usmrtivši 13 ljudi i nerođeno dete. Više od 30 osoba je povređeno u onome što se smatra prvom masovnom pucnjavom na javnom mestu u SAD.

Pre nešto više od 20 godina, 20. aprila 1999. u srednjoj pkoli Kolumbajn u okrugu Džeferson u Koloradu, dvojica tinejdžera usmrtila su 12 đaka i jednog nastavnika, ranila više od 20 osoba, pre nego što su izvršila samoubistvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG