Linkovi

Remington isplaćuje 73 miliona dolara porodicama žrtava Sendi huk masakra


ARHIVA — Roditelji odvode decu posle masakra u školi "Sendi huk" u Njutaunu, u Konektikatu (Foto: Frank Becerra Jr./The Journal News via AP)
ARHIVA — Roditelji odvode decu posle masakra u školi "Sendi huk" u Njutaunu, u Konektikatu (Foto: Frank Becerra Jr./The Journal News via AP)

Porodice devet žrtava masakra u osnovnoj školi "Sendi kuk", u gradu Njutaun u Konektikatu, pristale su na poravnanje tužbe protiv proizvođača oružja korištenog tokom napada 2012. godine, u kojem je ubijeno 20 učenika prvog razreda i šest nastavnika.

Remington, proizvođač poluautomatske puške Bušmaster AR-15 kojom je izvršen masakr, pristao je da u okviru nagodbe isplati 73 miliona dolara i dozvoli porodicama da objave brojna dokumenta, među kojima su i ona koja pokazuju kako je kompanija reklamirala oružje na tržištu, saopštile su porodice u utorak.

Porodice i preživeli napada tužili su Remington 2015. godine, navodeći da kompanija nikada nije trebalo da javnosti prodaje tako opasno oružje, te da su usredsređeni na sprečavanje novih masovnih ubistava.

“Ovde nije u pitanju odavanje pošte našem sinu Bendžaminu, već kako je i zašto umro. Šta je ispravno, a šta nije. Pravni sistem nam je pružio određenu pravdu, ali Dejvid i ja nikada nećemo imati istinsku pravdu. Istinska pravda bi bila da je naš petnaestogodišnjak danas zdrav, i sa nama", poručila je Frensin Viler, čiji je 6-godišnji sin ubijen u masakru.

Civilni sudski slučaj u Konektikatu bio je usredsređen na to kako se vatreno oružje koje je koristio napadač iz Njutauna - Bušmaster XM15-E2S - plasiralo na tržište, uz tvrdnje da su tokom reklamiranja i promovisanja proizvoda u nasilnim video igricama targetirani mlađi, ugroženi muškarci.

Remington je tvrdio da nema dokaza o povezanosti marketinške strategije te kompanije sa pucnjavom, te da bi trebalo odbaciti tužbu zbog federalnog zakona kojim se industriji za proizvodnju oružja obezbjeđuje široki imunitet.

Međutim, Vrhovni sud Konektikata presudio je da protiv Remingtona može da se podnese tužba, pod državnim zakonom, zbog načina na koji je reklamirao pušku.

Slučaj su pomno pratili aktivisti za kontrolu naoružanja, pristalice prava na nošenje oružja i proizvođači širom zemlje zato što je potencijalno mogao da pruži smernice žrtvama drugih masovnih pucnjava to tome kako da zaobiđu federalni zakon i tuže proizvođače vatrenog oružja.

Remington, osnovan 1816. godine, bankrotirao je drugi put 2020. godine, a imovina je kasnije prodata drugim kompanijama. Jedan od najstarijih proizvođača oružja u Americi je bio pod velikim finansijskim teretom zbog tužbi i ograničenja na prodaju posle pucnjava u školama.

Novac će porodicama isplatiti osiguravajuće kompanije, saopštili su advokati.

“Ova pobeda bi trebalo da bude poziv na akciju ne samo za industriju oružja, već i za osiguravajuće i bankarske kompanije koje je podržavaju. Vreme je da proizvođači oružja zaustave bezobzirno reklamiranje svog oružja svim ljudima za sve potrebe, i da se umesto toga zapitaju kako marketing može da smanji rizik, a ne da ga podstiče", naglasio je Džoš Koskof, advokat podnosilaca tužbe.

Adam Lanza, 20-godišnji napadač iz Njutana, je puškom kompanije Remington ubio učenike i nastavnike osnovne škole Sendi huk, nakon što je ubio majku koja je bila legalni vlasnik oružja. Izvršio je samoubistvo po dolasku policije.

XS
SM
MD
LG