Linkovi

Četvrta godišnjica masakra u Parklendu, Bajden poziva Kongres na akciju


ARHIVA - Improvizovani spomenik ispred srednje škole Mardžori Stounmen Daglas u kojoj je 17 učenika i nastavnika ubijeno u masovnoj pucnjavi na Dan zaljubljenih, 14. februara 2018.
ARHIVA - Improvizovani spomenik ispred srednje škole Mardžori Stounmen Daglas u kojoj je 17 učenika i nastavnika ubijeno u masovnoj pucnjavi na Dan zaljubljenih, 14. februara 2018.

Četiri godine nakon što je 14 učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu u Floridi, predsednik Džo Bajden izjavio je da njegova administracija stoji uz aktiviste koji rade na okončanju oružanog nasilja, i pozvao zemlju da sprovede "svetu obavezu da štitimo jedni druge."

“Iz tragedije u Parklendu nastala je nova generacija Amerikanaca širom zemlje koji marširaju za naše živote, prema boljoj, bezbednijoj Americi za sve nas", navodi se u Bajdenovom saopštenju na godišnjicu masakra.

“Zajedno, ovaj izuzetni pokret želi da osigura da su glasovi žrtava, preživelih i odgovornih vlasnika oružja glasniji od glasova proizvodjača oružja i Nacionalne asocijacije vlasniska oružja (NRA)", saopštio je Bajden.

Manuel Oliver, koji je izgubio sina Hoakina u pucnjavi u Parklendu, u ponedeljak se popeo na veliku dizalicu u blizini Bele kuće i razvio transparent sa porukom o kontroli oružja. Zatražio je od Bajdenove administracije da preduzme akciju a na njegovom transparentu je pisalo "45.000 ljudi je umrlo od oružanog nasilja dok ste vi bili na čelu zemlje", iznad fotografije svog sina Hoakina Olivera. U video snimku koji je objavio na Tviteru, Manuel je rekao da će "ceo svet danas slušati Hoakina, i da ima veoma važnu poruku". Oliver je rekao i da još čeka da se sastane sa predsednikom Bajdenom kao što je ranije tražio.

Od pucnjave u Parklendu, oružano nasilje u školama se samo povećavalo. Između 1. avgusta i 31. decembra prošle godine, dogodilo se najmanje 136 slučajeva pucnjave u školima i školskim dvorištima, prema podacima koje je prošle nedelje objavila aktivistička grupa za kontrolu oružja "Svaki grad za bezbednost oružja."

Bajden je preduzeo korake da se smanji prodaja oružja kućne proizvodnje koje nema serijski broj i ne može da se tim putem locira, a koje se često kupuje bez provere podataka kupaca. Radio je i na jačanju regulative o dodacima za pištolje koji povećavaju njihovu oružanu moć, kao što su oni korišćeni u Bolderu u Koloradu, kada je ubijeno 10 osoba. Predsednik je takođe pozvao gradove da koriste novac dobijen u okviru paketa pomoći pogođenima kovidom 19 da pomognu u kontroli oružanog nasilja.

Svi ti koraci, međutim, ne predstavljaju veće promene.

U prvoj godini mandata, Bajdenovi napori da se usvoji zakon koji bi ojačao kontrolu prodaje oružja nisu dospeli dalje od nacrta. Takođe je bio primoran da povuče svog kandidata za šefa Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i ekploziv.

Postoje granice onoga što predsednik može da učini kada u Kongresu ne postoji apetit da se usvoji zakon o kontroli oružja. Najozbiljniji pokušaj poslednjih godina je doživeo neuspeh, čak i nakon što je 20 dece i šestoro odraslih ubijeno u pucnjavi u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Kontektikatu. Parklend se dogodio šest godina kasnije.

Bajden kaže da je zatražio od članova Kongresa da obezbede finansiranje programa za smanjenje nasilnog kriminala, i dodaje da moraju da usvoje zakon kojim se zahteva provera podataka kupaca svake vrste oružja, zabranjuje prodaja automatskog oružja i ukida imunitet za proizvodjače oružja.

XS
SM
MD
LG