Linkovi

Teoretičar zavere ukupno mora da plati 49,3 miliona dolara odštete porodici deteta ubijenog u školi Sendi Huk


Aleks Džouns na suđenju u Ostinu, Teksasu, avgust 2022.
Aleks Džouns na suđenju u Ostinu, Teksasu, avgust 2022.

OSTIN- Američki teoretičar zavere Aleks Džons, roditeljima šestogodišnjeg dečaka ubijenog u masakru u školi Sendi Huku 2012. godine, dužan je da plati 45,2 miliona dolara kaznene odštete - povrh 4,1 miliona dolara već dosuđene kompenzacije - zbog tvrdnje da je pucnjava bila lažna, odlučila je porota u Teksasu.

Džons je tvrdio da je pucnjava koja se desila u školi u Njutaunu, Konektikatu 2012, u kojoj je poginulo dvadesetoro dece, zapravo prevara.

Suđenje je trajalo dve nedelje u Ostinu, gde se nalazi sedište Džounsove firme Infovors, koja pravi radio emisiju i sadržaje za internet. Suma koju treba da plati je manja od one koju su porodice tražile.

Nil Heslin i Skarlet Luis, roditelji ubijenog Džesija Luisa, svedočili su da su im Džounsove pristalice pretile smrću i tvrdili da lažu da im je sin ubijen.

"Zadovoljni smo presudom i čekamo da vidimo kakva će odluka biti u slučaju kaznene štete", kazao je advokat porodice.

Džounsovi advokati nisu odgovorili na upit za komentar.

Federiko Rejnal, koji je davao završnu reč u Džounsovoj odbrani, rekao je da je njegov klijent na sajtu Infovors "neogovorno" izveštavao o masakru u školi Sendi Huk, ali da nije odgovoran za maltretiranje roditelja koje je usledilo.

Džouns je prethodno tvrdio da su mejnstrim mediji i organizacije koje se zalažu za kontrolu oružja zapravo lažirale celu tragediju u školi Sendi Huk, i da na licu mesta nisu bila deca, već glumci.

Potom je priznao da se masakr ipak dogodio i pokušavao da se distancira od prethodnih izjava, rekavši pred porotom da je bilo "suludo" što je ponavljao izjave da je pucnjava bila prevara.

Džounsova kompanija proglasila je bankrot prošle nedelje.

On je tvrdio da je suđenje okrenuto protiv njega i da se porota sastoji od ljudi koji ne znaju "na kojoj planeti se nalaze".

Adam Lanza, koji je decembra 2012. upao u školu Sendi Huk i ubio 20-oro dece i šestoro odraslih, a potom sebi oduzeo život.

XS
SM
MD
LG