Linkovi

Epl, Fejsbuk, Jutjub ukinuli sadržaje poznatog teoretičara zavere


Aleks Džons, osnivač medija "Info Vors" govori na predizbornom mitingu Donalda Trampa 2016.
Aleks Džons, osnivač medija "Info Vors" govori na predizbornom mitingu Donalda Trampa 2016.

Nekoliko velikih kompanija objavilo je da će ukloniti ili obustaviti distribuciju sadržaja ultradesničarskog medija „Info Vors“.

Epl je saopštio da je uklonio podkaste „Info Vorsa“ iz svoje „AjTjuns“ elektronske prodavnice i aplikacija za podkaste.

„Autori i proizvođači sadržaja moraju poštovati naša pravila koja su veoma jasna, jer želimo da naši korisnici budu bezbedni“, navodi se u saopštenju Epla.

Fejsbuk je ukinuo naloge Aleksa Džonsa, osnivača „Info Vorsa“. Džonsova retorika prema transrodnim osobama i muslimanima je takođe bila zapaljiva, što je jedan od razloga zbog kojih je Fejsbuk uklonio njegove sadržaje.

“Svi treba da imaju pravo da izraze mišljenje, ali takođe želimo da svi korisnici Fejsbuka budu bezbedni. Zbog toga moramo da ukinemo sve sadržaje koji nisu u skladu sa našim pravilima, uključujići govor mržnje i ponižavanje drugih”, saopšteno je iz Fejsbuka.

Osnivač “Info Vorsa” Aleks Džons je stekao slavu uz pomoć teorija zavere koje propagira, uključujući i one da su napad 11. septembra i masovno ubistvo u osnovnoj školi “Sendi Huk” u Konektikatu lažni, odnosno da ih je izrežirala američka vlada.

Roditelji ubijene dece iz škole “Sendi Huk” su ga, zbog tih tvrdnji, tužili za klevetu.

Jutjub je takođe ukinuo kanal Aleksa Džonsa, koji je pratilo 2,4 miliona ljudi.

I aplikacija za muziku „Spotifaj“ saopštila je da će ukinuti sve „Info Vors“ podkaste, nakon što je ranije već ukinula neke sadržaje tog medija.

Aleks Džons je takođe, kako je delovalo, pretio i specijalnom tužiocu Robertu Maleru koji vodi istragu o vezama Donalda Trampa I Rusije.

“Maler je demon. Srediću te ili ću umreti pokušavajući”, rekao je Džons dok je rukama oponašao pištolj.

U emisiji “Info Vors” 2015. pojavio se i Donald Tramp, tada kandidat.

“Vaša reputacija je neverovatna, nikada vas neću izneveriti”, rekao je Tramp Džonsu.

XS
SM
MD
LG