Linkovi

Bajden: Kada ćemo se već jednom suprotstaviti oružanom lobiju?


Predsednik SAD sa suprugom u obraćanju iz Bele kuće, posle masovnog ubistva u Teksasu
Predsednik SAD sa suprugom u obraćanju iz Bele kuće, posle masovnog ubistva u Teksasu

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je na uvođenje novih restrikcija na oružje, nakon što je 18-godišnji napadač u osnovnoj školi u Uvaldeu, Teksasu ubio najmanje 19-oro dece i dvoje nastavnika. Policija je saopštila da je i napadač mrtav.

Bajden je apelovao da se, posle nekoliko neuspelih pokušaja, uradi nešto po pitanju oružanog nasilja, a takođe je svalio krivicu na proizvođače oružja i njihove lobije, zbog kojih u Vašingtonu ne mogu da se usvoje stroži zakoni.

"Kada ćemo se, za ime Božije, suprotstaviti oružanom lobiju? Zašto treba da svedočimo ovakvim pokoljima, zašto i dalje dozvoljavamo da se ovo desi", upitao je vidno potreseni Bajden.

Predsednik SAD, koji je i sam izgubio dvoje dece, govorio je o roditeljskom bolu i hrabrosti onih koji su preživeli.

"Izgubiti dete je kao da vam neko otkine deo duše. Ostaje vam praznina u grudima. I imate osećaj da vas je uvukla i da nikada nećete moći da izađete".

"Vreme je da ovaj bol pretvorimo u akciju", kazao je Bajden.

Pre nedelju dana, američki predsednik se u Bafalu sastao sa porodicama žrtava masovnog ubistva. U prodavnici je 18-godišnji belac rasista ubio 10 Afroamerikanaca.

Ove tragedije pokazuju da u Americi vlada epidemija oružanog nasilja.

"Ovakva masovna ubistva se retko dešavaju na drugim mestima u svetu. Zašto?", upitao je Bajden.

Pitanje je da li će poslednja masovna ubistva podstaći promenu zakona o oružju, što nije uspela ni najmasovnija tragedija u osnovnoj školi Sendi Huk u Konektikatu, gde je ubijeno 26 osoba, među njima 20-oro dece.

"Ideja da 18-godišnjak može da uđe u prodavnicu oružja i kupi dve automatske puške je jednostavno pogrešna", rekao je Bajden, koji je ranije pozvao da se zabrani prodaja automatskog oružja, kao i da se sprovode strože bezbednosne provere kupaca oružja i da se donesu zakoni koji bi zabranjivali da osobe sa mentalnim problemima kupuju oružje.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer nagovestio je da bi moglo da se raspravlja o dva zakona o pooštravanju bezbednosnih provera za kupce oružja, koja je ranije usvojio Predstavnički dom, ali se ne zna kada bi se o njima moglo glasati.

Bajden je naredio da se u subotu sve zastave na institucijama u SAD spuste na pola koplja.

Bivši predsednik SAD Barak Obama, za vreme čijeg mandata se desilo masovno ubistvo dece u školi Sendi Huk, izjavio je da je "krajnje vreme da se nešto preduzme".

"Mišel i ja žalimo zajedno sa porodicama u Uvaldeu, koje su u bolu kakav niko nikada ne bi trebalo da oseti. Delimo i njihov bes. Skoro deset godina posle ubistva u Sendi Huku i deset dana posle Bafala, naša zemlja je paralizovana. Ne zbog straha, nego oružanog lobija i političke partije koja ne pokazuje nikakvu volju da radi na sprečavanju ovih tragedija".

Kongres ni posle ubistva u Sendi Huku 2012. nije uspeo da usvoji zakone o strožim bezbednosnim proverama kupaca oružja. Uprkos mesecima zajedničkog rada i demokrata i republikanaca, u Senatu zbog pravila filibaster nije moglo da se sakupi 60 glasova, da se okonča rasprava i predlog stavi na glasanje.

Kris Marfi, senator iz Kontektikta, države u kojoj se nalazi škola Sendi Huk, upitao je svoje kolege zašto se uopšte kandiduju na izborima kada samo stoje po strani i ništa ne preduzimaju.

"Evo, ja sam ovde da vas molim, bukvalno da padnem na kolena i da vas preklinjem", kazao je demokratski senator.

Marfi je najavio da će razgovarati sa republikanskim senatorom iz Teksasa Džonom Korninom o potencijalnom zakonskom predlogu na kojem su već radili, a tiče se strožih bezbednosnih provera. Rekao je da želi da razgovara i sa drugim teksaškim senatorom, Tedom Kruzom.

"Ne razumem zašto ljudi misle da ne možemo ništa da uradimo, to nije tačno", kaže Marfi.

Papa Franja na audijenciji u Vatikanu, 25. maja 2022.
Papa Franja na audijenciji u Vatikanu, 25. maja 2022.

U Vatikanu u sredu, Papa Franja je izjavio da mu je srce slomljeno zbog pucnjave u školi u Teksasu i pozvao na veću kontrolu oružja.

Masa okupljena na trgu Svetog Petra zbog redovne papine audijencije aplauzom je ispratila njegov apel.

"Molim se za decu i odrasle koji su ubijeni, i za njihove porodice", rekao je papa. "Vreme je da kažemo 'dosta' krijumčarenju i prodaji oružja. Svi treba da se obavežemo na to da se ovakve tragedije ne bi ponavljale", poručio je papa Franja.

XS
SM
MD
LG