Linkovi

Motiv pucnjave u školi u Kaliforniji i dalje nepoznat


Učenici škole "Sogus" u Kaliforniji pošto su izašli iz zaključanih učionica gde su se krili od napadača
Učenici škole "Sogus" u Kaliforniji pošto su izašli iz zaključanih učionica gde su se krili od napadača

Motiv ubistva dvoje i ranjavanja troje učenika u srednjoj školi u Santa Klariti u Kaliforniji i dalje je nepoznat. Osumnjičeni za napad je učenik škole "Sogus" koji je na svoj 16. rođendan pucao u školske drugove, a potom i u sebe.

Policija je saopštila da je napadač ušao u školu u četvrtak oko 7.30 ujutru, da je izvukao poluautomatski pištolj iz ranca i nasumice počeo da puca u decu, prenosi ABC Njuz.

U napadu koji je trajao samo 16 sekundi ubijeni su 14-godišnji dečak i 16-godišnja devojčica, a ranjeno još troje učenika.

Motiv pucnjave u školi u Kaliforniji i dalje nepoznat
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Jedan učenik utrčao je u kabinet profesorke horskog pevanja koja je zabarikidirala vrata klavirom.

“Kao profesorka pevanja, ne bi trebalo da budem u situaciji da zbrinjavam dete ranjeno vatrenim oružjem. Nešto u tome je jako pogrešno I mora da se menja, jer sam danas u naručju držala dete koje krvari, sa još 40-oro uplakane dece”, kaže Kejtlin Holt.

"Mama volim te, nadam se da ću te ponovo videti"

Učenici svedoče o preživljenom užasu.

“Čula sam četiri pucnja u daljini, nisam znala da li su pravi. Ali su onda svi počeli da trče i postala sam svesna šta se dešava”, priča učenica Natali Lin.

Deca su se zaključala u učionice i roditeljima pisala sms poruke – za koje su mislili da su njihove poslednje reči.

“Ćerka mi je napisala: Mama volim te i nadam se da ću te ponovo videti. Srce mi se slomilo”, ispričala je za ABC Njuz majka jedne učenice.

Jedan od povređenih učenika otpušten je iz bolnice, a preostalih dvoje se oporavljaju. Napadač je u kritičnom stanju.

Najveće masovno ubistvo u obrazovnim ustanovama u SAD dogodilo se 16. aprila 2007. u Bleksburgu u Virdžiniji, kada je na kampusu Univerziteta Virdžinija tek naoruđani napadač usmrtio 32 osobe, a potom izvršio samoubistvo.

Pet i po godina kasnije, 14. decembra 2012. u Njutaunu, u državi Konektikat, čovek je ubio svoju majku kod kuće, a onda 20 dece i 6 odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk.

Prošle godine, 14. februara u Parklendu na Floridi, bivši đak srednje škole Mardžori Stounmen Daglas otvrio je vatru iz automatske puške i ubio 17 učenika i nastavnika, pre nego što ga je policija uhapsila.

Pre nešto više od 20 godina, 20. aprila 1999. u srednjoj pkoli Kolumbajn u okrugu Džeferson u Koloradu, dvojica tinejdžera usmrtila su 12 đaka i jednog nastavnika, ranila više od 20 osoba, pre nego što su izvršila samoubistvo.

Pre više od pola veka, 1. avgusta 1966. godine snajperista, smešten na vrhu kule sa satom na Univerzitetu Teksas u Ostinu, 90 minuta je terorisao javnost usmrtivši 13 ljudi i nerođeno dete. Više od 30 osoba je povređeno u onome što se smatra prvim masovnim ubistvom na javnom mestu u SAD.

XS
SM
MD
LG