Linkovi

Agencija za globalne medije dobila nalog da ispita interne zloupotrebe


Logo Američke agencije za globalne medije (USAGM) u zgradi Glasa Amerike u Vašingtonu. (Foto: VOA)
Logo Američke agencije za globalne medije (USAGM) u zgradi Glasa Amerike u Vašingtonu. (Foto: VOA)

Federalna kancelarija čiji je zadatak da štiti uzbunjivače koji rade za američku vladu, naredila je agenciji koja nadzire Glas Amerike i druge medijske mreže da istraži navode o prekršajima sopstvenih visokih zvaničnika.

U pismima od 2. decembra, koja je potpisao jedan od pravnika iz Kancelarije specijalnog tužioca (OSC), navodi se da je šef američke Agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek dobio nalog da sprovede istragu nakon što je OSC, na osnovu detalja navedenih u žalbama uzbunjivača, ustanovio da postoji "značajna mogućnost da je došlo do zloupotreba".

Od kada je Pek, u junu, postavljen za šefa USAGM, direktori medijskih organizacija unutar agencije su ili otpušteni ili podneli ostavke, Pek je prestao da odobrava obnavljanje viza stranim novinarima agencije, a njegovi politički postavljeni saradnici sprovodili su interne istrage reportera i urednika.

Pisma federalne agencije koja štiti uzbunjivače su još jedan udarac za novog šefa USAGM, nakon što je federalni sud privremeno zabranio Peku i njegovim saradnicima da se mešaju u uredničku politiku ili krše prava novinara koja su zaštićena Prvim amandmanom američkog Ustava.

Majklu Peku i njegovim saradnicima je takođe zabranjeno da sprovode istrage rada novinara i donose kadrovske odluke koje se odnose na pojedinačno osoblje. U pitanju je privremena pravna odluka, doneta kako bi se zaustavile dalje akcije, dok se, na sudu, ne reši žalba u kojoj su izneti navodi o zloupotrebama od strane novog rukovodstva agencije.

USAGM nije odgovorio na zahtev Glasa Amerike da komentariše nalog federalne kancelarije.

OSC je nezavisna federalna agencija uspostavljena da se zaštite takozvani "uzbunjivači", odnosno federalni službenici koji prijave zloupotrebe na svojim radnim mestima. Kancelarija može da naredi istrage, ali nema ovlašćenje da preduzima disciplinske mere.

Majkl Pek, direktor američke Agencije za globalne medije, u gostovanju na televiziji Foks Njuz.
Majkl Pek, direktor američke Agencije za globalne medije, u gostovanju na televiziji Foks Njuz.

OSC je poslao više od 10 pisama advokata ili organizacija koje zastupaju uzbunjivače. Jedna od njih, Projekat za odgovornost vlade (GAP) zastupa više od 20 podnosilaca žalbe iz Agencije za globalne medije i Glasa Amerike, od kojih je većina tražila da ostane anonimna.

"Pisma OSC-a predstavljaju zbir žalbi uzbunjivača", izjavio je za Glas Amerike Dejvid Sejd iz Projekta za odgovornost vlade.

Pisma dostavljena predstavnicima uzbunjivača, u koja je uvid imao Glas Amerike, navode iste zloupotrebe, uključujući:

- Višestruko kršenje zakonskog principa kojim se štiti uređivačka nezavisnost Glasa Amerike, od strane USAGM.

- Ozbiljne zloupotrebe u menadžmentu, uključujući otpuštanje šefova Radija Slobodna Azija, Radija Slobodna Evropa, Mreže za emitovanje programa na Bliski istok, Kancelarije za emitovanje na Kubu i Fonda za otvorenu tehnologiju.

- Zamenu dvostranačkog borda političkim postavljenicima i postavljanje izvršnog direktora agencije na mesto predsedavajućeg odbora.

- Davanje drugog zaduženja uredniku Glasa Amerike koji je bio nadležan za standarde novinarske prakse.

- Ukidanje sigurnosnih dozvola šestoro zvaničnika USAGM.

- Odbijanje da se obnove J-1 vize međunarodnim novinarima, čime su, kako se navodi u pismu, "ugroženi i kontinuitet operacija agencije i bezbednost tih pojedinaca."

- Neopravdano zamrzavanje zapošljavanja i navodi o ilegalnom preusmeravanju sredstava ili pritisku na osoblje da preusmeri sredstava koja je odobrio Kongres.

- Zabrana kancelarijama agencije, uključujući i kancelariju pravnog tima, da komuniciraju sa spoljnim stranama bez dozvole rukovodstva.

"Pisma OSC pokazuju da je nezavisna federalna agencija - OSC - zaključila da su naši klijenti pokazali da postoji ozbiljna verovatnoća da je političko rukovodstvo agencije počinilo zloupotrebe", izjavio je Sejd za Glas Amerike. "To je značajan korak, i daleko od toga da je poslednj".

Federalna agencija obično ima 60 dana da istraži žalbe i podnese izveštaj OSC-u, a može da zahteva i dodatno vreme za to. Konačni nalazi OSC-a se šalju Kongresu i američkom predsedniku.

Pisma OSC nalažu šefu USAGM da istraži rad agencije. U slučaju da Pek podnese ostsavku ili bude smenjen sa položaja, istraga bi se i dalje nastavila.

Senat je u junu potvrdio Majkla Peka za direktora Agencije za globalne medije, i poverio mu trogodišnji mandat. Međutim, nakon što je Pek, po dolasku, otpustio nekoliko direktora, jedan od portparola iz predizborne kampanje Džoa Bajdena naveo je da će Bajden, ukoliko pobedi na izborima, otpustiti Peka.

Šef USAGM se, u septembru, nije pojavio na pretresu u Predstavničkom domu, na kojem je razmotrena kontroverzna situacija u agenciji, zbog čega su ga kritikovali i republikanski i demokratski članovi Kongresa.

Kongresmen Eliot Engel u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike 18. novembra 2019.
Kongresmen Eliot Engel u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike 18. novembra 2019.

Kongresmen Eliot Engel iz Njujorka, predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke poslove, izjavio je za Glas Amerike prošlog meseca: "Uveren sam da će Bajdenova administracija imenovati kompetentnog lidera USAGM, koji razume potrebe našeg emitovanja programa za inostranstvo, poštuje zakon i može da otkloni štetu koju je gospodin Pek naneo za vreme svog kratkog mandata."

Iz OSC-a je za Glas Amerike rečeno da kancelarija ne može da komentariše ili potvrdi otvorene istrage.

U pismima, OSC navodi da, dok veruje da žalbe, po svemu sudeći, pokazuju verovatne zloupotrebe, istraga ostaje otvorena. Šefovi federalnih agencija imaju zakonsku obavezu da istraže slučajeve za koje OSC veruje da sadrže značajnu mogućnost počinjenih prestupa.

Još nije jasno kakvu bi ulogu Pek mogao da ima u istrazi postupaka agencije u periodu kada je on sam na njenom čelu. Od Kancelarije generalnog inspektora se često traži da sprovede istragu, ali šefovi agencije imaju diskreciono pravo da angažuju druga istražna tela.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG