Novak četvrti put pobednik Vimbldona, od sutra 10. na svetu

Novak Đoković sa trofejem pobednika Vimbldona (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je Vimbldon četvrti put u karijeri. U finalu, Đoković je pobedio Južnoafrikanca Kevina Andersona u tri seta - 6:2, 6:2 i 7:6 (3).

To je 13. grand slem titula za 31-godišnjeg Beograđanina u karijeri, čime se izdvojio na četvrtom mestu večne liste iza Rodžera Federera (20), Rafaela Nadala (17) i Pita Samprasa (14), a ispred Roja Emersona (12), Bjerna Borga i Roda Lejvera (po 11).

Prva dva seta bila su praktično identična, Đoković ih je započinjao oduzimanjem servisa Andersonu, a zatim dolazio do drugog "brejka" u petom gemu i rutinski ig osvajao.

U trećem, Anderson je znatno podigao nivo igre, poboljšao servis i smanjio broj neiznuđenih grešaka, što se odrazilo na rezultat. Južnoafrikanac je propustio priliku da "brejne" Đokovića u osmom gemu, a zatim i dve set lopte na Đokovićev servis u 10. gemu, u kojem je Srbin imao čak tri dvostruke servis greške. U 12. gemu, Đoković je spasao još tri brejk lopte, od čega dve "vezane" i ušlo se u taj-brejk, koji je Đoković dobio relativno rutinski.

Zahvaljujući tituli na Vimbldonu, Đoković će od sutra ponovo biti među najboljih deset igrača sveta, na 10. mestu. Turnir je počeo na 21.