Linkovi

Novakov slem: Konačno pao i Rolan Garos


Đoković ljubi trofej koji mu je izmicao tolike godine
Đoković ljubi trofej koji mu je izmicao tolike godine

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je jedini grand slem turnir koji mu je do sada nedostajao u karijeri.

U svom četvrtom finalu Rolan Garosa, Đoković je pobedio Britanca Endija Marija sa 3:1, po setovima 3:6, 6:1, 6:2 i 6:4, posle nešto vise od tri sata igre i postao prvi teniser posle skoro 50 godina, koji je istovremeno vlasnik trofeja na sva četiri najvećea teniska turnira.

Istovremeno, Đoković je jedini koji drži sva četiri trofeja na tri različite podloge, s obzirom da u vreme kad je Rod Lejver poslednji put osvojio sva četiri (1969), tri su se igrala na travi.

Do 12. grand slem trofeja u karijeri, po čemu je sada četvrti u istoriji, iza Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Pita Samprasa , Đoković je stigao briljantnom igrom u drugom, trećem i četvrtom setu, posle izgubljenog prvog, u kojem je Mari dominirao.

Posle ove pobede Đoković je tek osmi teniser u istoriji koji je kompletirao “grand slem” tokom karijere, a do kraja godine imaće priliku da svoj podvig možda učini još većim, ukoliko odbrani titule u Londonu i Njujorku.

Pobeda u finalu, Đokoviću je donela 2.000 poena za svetsku rang-listu i od sutra će imati 16.950, što je vise nego ijedan igrač ikada.

XS
SM
MD
LG