Linkovi

Novaku treći Australijen Open


Novak Đoković sa trofejem namenjenom pobedniku Australijen Opena
Novak Đoković sa trofejem namenjenom pobedniku Australijen Opena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu šampiona na Otvorenom prvenstvu Australije i došao do treće titule u Melburnu, petog grand slem trofeja u karijeri.

U 100. finalu Australijen Opena, najdužem meču u istoriji turnira i najdužem finalnom meču u istoriji svih grand slem turnira, Đoković je posle 5 sati i 53 minuta pobedio Rafaela Nadala sa 3:2, po setovima 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5) i 7:5.

Bio je to sedmi uzastopni trijumf srpskog tenisera u međusobnim duelima sa Špancem i treći zaredom u grand slem finalima, posle prošlogodišnjeg Vimbldona i Ju Es Opena.

Đoković, koji je za trijumf u Melburnu nagrađen sa dva miliona i 300 hiljada dolara, postao je tek četvrti igrač u „open eri“ sa tri i više titule na prvom grand slem turniru u godini (Agasi, Federer, Vilander), i tek peti sa tri uastopna grand slem trijumfa (Lejver, Sampras, Federer i Nadal).

Za približno četiri meseca u Parizu, imaće priliku da se nadmeće za nešto što teniski stučnjaci i komentatori već sada nazivaju „Đokovićev slem“, odnosno četvrtu uzastopnu titulu na turnirima „velike četvorke“.

XS
SM
MD
LG