Linkovi

Novak - zvezda koja ujedinjuje Srbe


Novak - zvezda koja ujedinjuje Srbe
Novak - zvezda koja ujedinjuje Srbe

Zamoreni pažnjom koju svetski mediji posvećuju nedavnoj ratnoj prošlosti zemlje, Srbi su pronašli novog nacionalnog heroja, Novaka Đokovića, oko kojeg ostvaruju nacionalno jedinstvo. Đoković, koji je počeo da trenira tenis sa 12 godina i to u jeku haotičnog raspada bivše Jugoslavije, najbolji je teniser u svetu i favorit na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država, koje se održava krajem ovog meseca. Medjutim, nedavno hapšenje ratnog generala Ratka Mladića ponovo je podsetilo na balkanski konflikt iz 1990-tih.

Teniski trener Jelena Genčić podučava dvoje mladih tenisera na jednom oronulom teniskom igralištu na periferiji Beograda. Genčić je svedok sedam decenija uzburkane prošlosti svoje zemlje. Poznata je po tome što je otkrila najveću sportsku zvezdu Srbije. Evo kako opisuje svoj prvi susret sa Novakom Đokovićem.

Videla sam jednog dečaka kako stoji iza ograde i celo jutro prati tenis. Dobro dečko, pitala sam ga, da li znaš šta radimo ovde? Odogovrio je: Da, znam, igrate tenis.' Kako se zoveš? Novak Đoković - rekao je veoma jasno i odrešito.“

Novakov lik se može videti svuda po gradu. Svaki njegov meč pomno se prati u kafićima. Nije bilo nimalo lako ispeti se do vrha svetske rang liste. Dok je Đoković početkom 1990-tih sve više ispoljavao svoj talenat za tenis, paralelno sa tim odvijao se krvavi raspad bivše Jugoslavije.

Đokovićevi treninzi, dok je bio tinejdžer, vremenski su se poklapali sa konfliktom na Kosovu i vazdušnim napadima NATO na ciljeve u Beogradu.

Trener Jelena Genčić ovako opisuje šta je morala da radi da bi Đokoviću obezbedila da vežba tenis, uprkos kampanji NATO-a.

Slušala sam radio i kada bih čula da je bomba pala na Banjici znala bih da ćemo sutra igrati tenis na tom mestu. Zašto? Zato što će sutra bombe padati u drugom delu grada. To se i dogodilo. Čim bih ujutro čula na radiju gde su pale bombe, na to mesto bismo išli na trening.“

Zahvaljujući Đokovićevim trijumfima, srpski tenis se ispeo na svetski vrh, međutim, Srbija je godinama u žiži pažnje iz drugih razloga.

Hapšenje Ratka Mladića u maju i Gorana Hadžića u julu, bolno su podsetili na brutalnu prošlost zemlje.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže da vlada ogorčenje zbog načina na koji svetski mediji izveštavaju o njenoj zemlji.

Đoković je neko koga cenimo i srećni smo što nas svet vidi u boljem kontekstu nego ranije, ali istovremeno postoji i ogorčenje. Kada se pominje Srbije ljudi uglavnom misle na ratne zločine. Mislim da se zamera to što se ta stvar toliko ističe na Zapadu, a ne to da li ćemo, Bože, da se uhvatimo u koštac sa prošlošću.“

Hapšenje Mladića i Hadžića je trebalo da pomogne izglede za učlanivanje Srbije u Evropsku uniju. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila Beograd da treba da ostvari napredak u razgovorima sa Kosovom.

Smajlović kaže da su Srbi zamoreni zahtevima Evropske unije.

Vidim da će biti nevolja, jer postoji osećaj beznadežnosti. Osećaj da nam se stalno govori da ne postoji nikakva alternativa. Kada čujete da nema alternative, to vas ne čini srećnijim. Jer tranzicija znači gubljenje dotadašnjeg posla, posle čega nijedan novi posao nije dobar kao onaj koji ste imali.“

Beograd ne deluje kao grad koji je zaglibljen u prošlost. Godišnji festival piva je samo jedna od mnogobrojnih zanimljivosti koje privlače turiste širom sveta. Pa ipak, nedostatak poznavanja skorašnje prošlosti među omladinom, zabrinjava Miljenka Deretu, direktora nevladine organizacije Građanska inicijativa.

„Nedavno smo sproveli istraživanje, čiji su nas rezultati zaprepastili, jer mladi veoma malo znaju o nedavnoj prošlosti. Ne znaju, na primer, da je bio rat u Bosni. Ne razumeju zašto se pred Haškim tribunalom sudi samo o ljudima iz tog regiona, jer ne znaju osnovnu činjenicu da je bio formiran isključivo za ovaj region.“

Jelena Genčić sada trenira sledeću generaciju srpskih teniskih zvezdi. Ti 12-godišnjaci su rođeni u vreme kada su bombe padale na Beograd. Oni imaju samo jedan cilj, a to je da budu isti kao njihov heroj Đoković.

Kao milioni drugih širom Srbije oni će pratiti svaku stopu Đokovićevog nastojanja da prvi put osvoji titulu šampiona na US Open-u. Kako izgleda, Đoković je jedina ličnost koja uspeva da ujedini Srbe i predstavlja novo lice Srbije.

XS
SM
MD
LG