Linkovi

Podvig Novaka Đokovića za novo finale u Njujorku


Novak Đoković slavi pobedu nad Rodžerom Federerom u polufinalu Ju Es Opena
Novak Đoković slavi pobedu nad Rodžerom Federerom u polufinalu Ju Es Opena

Drugu godinu zaredom Novak Đoković igraće u finalu Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Država, pošto je kao i prošle godine u pet setova pobedio po nogima najboljeg tenisera svih vremena Rodžera Federera u pet setova, ovog puta iako je gubio sa 2:0, i uprkos tome što je Federer imao dve meč lopte na svoj servis pri tezultatu 5:3 u odlučujućem setu.

Na kraju - posle tri sata i 51 minuta igre, Đoković je trijumfovao 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6.2 i 7:5. Njegov naredni protivnik u ponedeljak, u 16 sati po lokalnom vremenu (22:00 po srednje-veropskom vremenu) biće pobednik drugog polufinala u kome se sastaju branilac titule Rafael Nadal i Škotlanđanin Endi Marej.

Federer je bolje počeo meč, sjajno servirao (osvojio prvih deset poena na svoj servis), ali se opet došlo do taj-brejka jer nijedan igrač nije uspeo da oduzme servis rivalu. U 13. gemu, Švajcarac je vodio sa 6:3 i 7:6, a na kraju iskoristio tek 5. set loptu za vođstvo od 1:0.

Federer je i u drugom setu bio bolji, brzo stigao do brejka, već u trećem gemu, ali je Đoković uzvratio u šestom, kada je došao do prve brejk lopte i iskoristio je. Međutim, Švajcarac uzvraća već u sledećem gemu, bez izgubljenog poena, i zatim čuva svoj servis do 6:4 i vođstva od 2:0 u setovima.

Đoković je preuzeo inicijativu odmah na početku trećeg seta, oduzevši servis Federeru već u drugom gemu, a zatim sačuvao prednost do kraja i smanjioo na 2:1 u setovima. U narednom setu, prvi reket sveta dva puta je "brejkuno" Švajcarca, čak imao priliku da to učini i treći put, da bi na kraju sa 6:2 stigao do izjednačenja u meču - 2:2.

Federer se međutim konsolidovao u odlučujućem setu, u kome je prvi servirao i tako imao psihološku prednost. Kada je u osmom gemu oduzeo servis Đokoviću bez izgubljenog poena izgledalo je da će 24-godišnji beograđanin doživeti treći poraz ove sezone. Publika na stadionu "Artur Eš" bila je u transu, kada je Federer na svoj servis stigao do dve meč lopte, ali ih je Đoković utišao nestvarnim forhend vinerom iz riterna, a zatim i još jednim izvandrednim povratnim udarcem posle kojeg je federer pogrešio. Posle dve prednosti i dva izjednačenja, Švajcarac je dvostrukom servis greškom poklonio "brejk" Đokoviću, koji je nanizao još tri gema, i kao i prošle godine, plasirao se u finale - ukupno treće u Njujorku.

XS
SM
MD
LG