Linkovi

Mekinro: Muški tenis u dobroj poziciji


Mekinro: Muški tenis u dobroj poziciji
Mekinro: Muški tenis u dobroj poziciji

Legendarni američki teniser Džon Mekinro, koji je u karijeri osvoji sedam Grand Slem titula, i dalje veoma angažovan u promociji „belog sporta“, pre svega kao dugogodišnji komentator na različitim TV mrežama, ali i kao pasionirani učesnik ekipmnog takmičenja „World Team Tennis“, koje se svakog leta održava u Sjedinjenim Državama i privlači aktuelne i bivše tenisere i teniserke, na radost ljubitelja ovog sporta u Americi. Nedavno gostovanje u Vašingtonu, njujorškog tima „Sportajms“, za koji pored Mekinroa nastupa i Martina Hingis, bila je prilika da uvek veoma otvoreni Mekinro prokomentariše trenutno stanje svetskog tenisa.

Upitan da jednom rečju opiše situaciju u američkom tenisu, nekada najbolji svetski teniser rekao je da se tenis u SAD „muči“, a zatim objasnio:

„Moramo da se domognemo boljih sportista, koji žele da se takmiče, koji su gladni … Suviše naših najboljih sportista ide u ostale sportove i to je problem, jer je mnogo drugih zemalja koji pružaju veće šanse tenisu nego mi. Moramo da zgrabimo svaku priliku, koja nam se ukaže. Teško je reći, možda nismo dovoljno gladni, a tenis je više nego ikad postao globalni sport, što iako generalno može da bude dobra stvar, ne mora da znači ništa dobro za nas ovde“.

Kada je reč o svetskom tenisu, Mekinro se složio da je situacija potpuno drugačija.

Novi "prvi reket" sveta
Novi "prvi reket" sveta

„Mislim da je muški tenis u dobroj situaciji, pojavio se još jedan igrač na vrhu, Novak je zaista na velika vrata došao do prvog mesta i mislim da je to dobro za naš sport. I dalje imamo rivalitet Nadala i Federera, dvojice među najboljima svih vremena. Sva trojica su zaista neverovatne atlete. Mislim da pokazuju svoju ličnost malo više, što je dobro … a ima i igrača koji se vraćaju posle povreda, tako da verujem da smo u dobroj poziciji što se tiče muškog tenisa. Što se tiče Amerike, imamo dva igrača u prvih deset, ali su obojica na zalasku karijere, a ne izgleda da dolaze mlađi, tako da moramo da uradimo povodom toga".

Nije tajna da je Mekinro oduvek sa simpatijama pratio najboljeg srpskog, a sada i najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića. Počev od prognoze još na "Ju Es Openu" 2005. da će Đoković u kratkom roku biti među prvih deset na svetu, preko egzibicije, takođe na "Ju Es Openu" pre dve godine, kojom je svakako pomogao Đokoviću da ponovo pridobije naklonost njujorške publike, do ovogodišnjih pohvala i tvrdji da je Đokovićev sjajni niz, iako kraći, impresivniji od njegovog iz 1984. godine. Ovog puta, na pitanje da kaže nešto o Đokovićevoj igri i mogućnostima, Mekinro se našalio:

„Ne sviđa mi se kako se kreće, ne kreće se baš dobro, ali izuzev toga, verujem da može da bude prilično dobar“.


Pred kraj razgovora sa novinarima, Mekinroa su pitali s kojim bi političarem iz Vašingtona voleo da odigra meč. Usledio je donekle neobičan odgovor:

„Želim da igram protiv Obame, ali košarku. Tvrdi da je dobar košarkaš, a sebe sam nekad smatrao solidnim … Mislim da bih u tenisu protiv njega prošao prilično dobro, ali nisam siguran za košarku“.

XS
SM
MD
LG