Lavrov u Beogradu: Rusija se zalaže za poštovanje Rezolucije 1244

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Foto: Video greb)

Rusija se zalaže za to Rezolucija 1244 bude u temelju traženju svakog dogovora Beograda i Prištine, izjavio je danas u Beogradu ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i dodao da se Moskva zalaže za kompromis, a da uloga EU kao posrednika u dijalogu ima praktične rezultate.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir, Lavrov je pozdravio posvećenost Beograda očuvanju vojne neutralnosti, kao i tome da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama:
"Zalažemo se za to da Rezolucija 1244 bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo našu zainteresovanost u tome. Uloga EU kao posrednika imala je neke praktične rezultate. Ulogu posrednika je odobrila Generalna skupština UN i EU treba da je realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu Prištine oko svih dogovora koji su bili postignuti pre više godina, uključujući i obavezu da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Lavrov.

Ne propustite: Dragan Šormaz: Ulaskom u EU Srbija dolazi i pod NATO kišobran

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je od ruskog ministra spoljnih poslova dobio značajne informacije na osnovu kojih može iz drugačijeg i objektivnijeg ugla da sagleda situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

On se zahvalio da podršci Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da je odnos recipročan. Takođe, on se zahvalio i na pomoći Rusije u jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji:"Razgovarali smo o situaciji u Evropi, razgovarali smo o svemu što je povezano sa pozicijom Srbije. Dobio sam i određena značajne informacije od ministra Lavrova. Kao što rekoh i nije me sramota - uvek mnogo toga naučim. Ali smo dobili određene informacije i sa druge strane, iz jednog drugačijeg ugla možete na objektiviniji način da sagledate situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Ne propustite: Fon Kramon: Razočaravajuća solidarnost Srbije sa Rusijom u vezi sa Krimom

Govoreći o situaciji sa gasom, Vučić se osvrnuo na političke pritiske sa Zapada u pogledu kupovine ruskog gasa - tom prilikom on je rekao da će Srbija da kupuje najbolji i najpovoljniji gas i da od Zapada nije dobio bolju ponudu.

"Mi smo preko Ukrajine i Mađarske dobijali ruski gas i to je za nas bilo najpovoljnije i najjevtinije", rekao je Vučić pred novinarima i najavio da će do kraja godine Srbija da pusti gasovod u rad.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažu venac na Groblju oslobodilaca Beograda, u Beogradu, 15. decembra 2020. (Video greb)

Situacija u Bosni i Hercegovini je takođe bila tema ovog sastanka, a reagujući na odluku bošnjačkog i hrvatskoh člana Predsedništva BiH da bojkotuju susret sa ruskim zvaničnikom, sam Lavrov je ocenio da su se na talav potez odlučili po nečijem nalogu i da time izražavaju interese nekih spoljnih snaga.

A tokom dana, Vučić i Lavrov su posetili hram Svetog Save, a na spomen groblje oslobodilaca Beograda položili su vence i prisustvovali paljenju večne vatre koja je preneta za ovu priliku iz Rusije.

Sa ruskim šefom diplomatije su se sastali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.