Zvaničnik PKS: Dolaskom DFC-a u Beograd, Vašington "spušta sidro" u regionu

Logo Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC)

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler najavio je dolazak delegacije na visokom nivou u Beograd u cilju otvaranja kancelarije. Stručnjak PKS-a za Glas Amerike kažu da je to događaj od izuzetnog strateškog značaja i da Sjedinjene Države njime "bacaju sidro" u regionu nasuprot kineskom ekonomskom uplivu.

U dva identična tvita, na srpskom i albanskom jeziku, Adam Boler prošlonedeljne razgovore Beograda i Prištine u Vašingtonu nazvao istorijskim i najavio dolazak visoke delegacije DFC 21. septembra u Beograd.

U poruci je takođe potvrdio da će DFC otvoriti kancelariju, kako bi otpočela sa projektima ključnim za ekonomsku normalizaciju između Beograda i Prištine, dogovorenu na sastanku u Beloj kući.

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, u izjavi za Glas Amerike poredi dolazak DFC-a sa "jednom vrstom sidra" koje će ukotviti Sjedinjene Države u regionu preko strateških projekata koje su važni i za SAD, i za države u kojima se sprovode.

Strateški potez Vašingtona

Dolazak DFC-a u Srbiju, a i u region, kaže Đurđević - pojašnjavajući da bi kancelarija u Beogradu trebalo da bude regionalnog karaktera - "jedan je vrlo važan strateški potez Vašingtona, koji će će imati strateške posledice po Srbiju i Zapadni Balkan, jer će otvoriti poptuno drugačije mogućnosti finansiranja i podrške SAD projektima koji su strateški i na taj način će potencijalno dodatno vezati Zapadni Balkan i Srbiju ka evroatlanskim integracijama i Sjedinjenim Državama".

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (Foto: Privatna arhiva)

U sporazumu iz Vašingona, kaže on, izlistano je nekoliko zanimljivih projekata koji se tiču i Srbije i regiona i "kroz njih vidimo razmišljanje SAD kako bi mogli da budu neka vrsta takmaca kineskim projektima koji su vezani za 'Jedan pojas, jedan put'", kaže Đurđević.

Ova aktivnost DFC-a, nastavlja on, otvara novo polje u kome SAD, kao i njihovi evrpski partneri, otvraraju prostor.

"Dakle, otvara se prostor koji je ne samo ekonomski strateški bitan, već i politički bitan jer može pozitivno da utiče na orijentaciju ovih zemalja ka evroatlantskim integracijama".

Fokus i na privatne firme, korišćenje tehnologije...

Đurđević podseća da DFC po svom portforilu podržava uglavnom velike strateške odluke, u oblasti infrastrukture - "što se ne odnosi samo na puteve i pruge, već i na energetiku, što je veoma važno" - a podržava i privatni sektor kroz projekte.

"To je njima glavni fokus, podrška privatnom sektoru u projektima koji mogu da donesu profit svima i koji mogu da uvećaju vrednost samog projekta od početka i da tako budu zanimljivi za dalje investiranje pre svega američkih, a i drugih finansijskih fondova", kaže Đurđević.

Kao veoma strateški važno, on navodi da se kroz takav pristup državama i privatnim kompanijama otvara mogućnost korišćenja američke tehnologije kroz te projekte, kao i američkog "nouhau", "što je dodatna vrednst u odnosu na dosadašnje standardne razvojne projekte koje smo do sada imali a koji imaju neku komponentu 'grantovskog tipa'".

Dolazak DFC-a deo dogovora iz Vašingtona

Podsetimo, tokom posete najviših predstavnika Beograda i Prištine Beloj kući i potpisivanja sporazuma, članovi srpske delegacije ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež sastali se sa Adamom Bolerom.

Mali je tada objavio na Istagramu da je dogovorena poseba Bolera Beogradu, kako bi kancelarija DFC-a počela sa radom u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson izjavio je za Glas Amerike, nekoliko nedelja pre sastanka u Beloj kući, da obe strane u Vašingtonu mogu da dobiju mnogo.

Ne propustite: Vilson za Glas Amerike: Vučić sprema javnost za teške odluke

"Ako postoji sporazum, možemo da napravimo strateško partnerstvo sa Srbijom, ako postoji sporazum, možda Razvojna finansijska korporacija (DFC) može da odvoji novac za programe pomirenja i ekonomskog razvoja, ima dobrih motiva i nadam se da lideri imaju hrabrosti", rekao je tada Vilson.

Vilson je objasnio da DFC "za razliku od, na primer kineskih investicija - koje su često povezane sa državom, državnim bankama i državnim garancijama, često i kineskim radnicima - DFC ima pristup da obezbedi fondove da podrži privatni sektor".