Linkovi

Zvaničnici SAD i Rusije pozdravljaju produžavanje sporazuma START


Arhiva - Sistem balističkih raketa RS-24 Jars ruske vojske kreće se preko Crvenog trga, tokom vojne parade u čast 75. godišnjice sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 24. juna 2020.
Arhiva - Sistem balističkih raketa RS-24 Jars ruske vojske kreće se preko Crvenog trga, tokom vojne parade u čast 75. godišnjice sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 24. juna 2020.

Sjedinjene Države i Rusija složile su se da će njihovo petogodišnje produženje Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja, poznatog kao START, poboljšati nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Ugovorom je ograničen broj strateških nuklearnih bojevih glava i interkontinentalnih balističkih projektila koje svaka strana može da zadrži.

U odvojenim govorima na Konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružanju, američki i ruski stalni predstavnici na izrazili su zadovoljstvo sporazumom START koji su njihove zemlje zaključile u utorak.

Američki ambasador Robert Vud rekao je da Vašington veruje da je novi ugovor START u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, njihovih saveznika i globalne zajednice. Primetio je da su Sjedinjene Države i Rusija poštovale svoje obaveze u sporazumu od njegovog stupanja na snagu 2011. godine. Rekao je da se raduje nastavku takve prakse.

"Ugovor o produženju je sada na snazi... Njegov režim verifikacije omogućava Sjedinjenim Državama i Rusiji da međusobno nadgledaju usaglašenost sporazuma, dajući nam uverenje da naše odnosne snage ostaju u okviru sporazuma i pružajući nam uvid u međusobne strateške nuklearne snage i operacije koje bi bile izgubljene bez produženja ugovora", rekao je.

Novi režim inspekcije i verifikacije koji će biti uspostavljen omogućava satelitsko i daljinsko nadgledanje, kao i inspekcije na licu mesta u objektima nuklearnog naoružanja obe države.

Ruski ambasador Genadij Gatilov pohvalio je ono što je nazvao uravnoteženim pristupom dve nuklearne sile u obnavljanju sporazuma START. Rekao je da to odražava odgovornost obe strane u važnosti održavanja globalne strateške stabilnosti.

"Pozitivno ocenjujemo odluku nove američke administracije da odgovori na našu rusku inicijativu za obnavljanje ugovora na pet godina bez ikakvih dodatnih uslova ili uslova. Vidimo doslednost koraka koje je preduzeo predsednik Džo Bajden. Sledio je svoja predizborna obećanja konkretnom akcijom i poslao signal koji uliva optimizam", rekao je.

I američki i ruski ambasadori složili su se da je novi ugovor o START-u početak, a ne kraj njihovog angažovanja na strateškim pitanjima.

Izrazili su potrebu za hitnjom u sprovođenju novih mera kontrole naoružanja usmerenih na kontrolu nuklearnih raketa.

XS
SM
MD
LG