Linkovi

SAD i Rusija započinju razgovore u Austriji o nuklearnom naoružanju


Arhiva - Zamenik ruskog minista inostranih poslova Sergej Ribakov, u centru, razgovara sa predstavnicima delegacije SAD tokom konferencije u Pekingu, 30. januara 2019.
Arhiva - Zamenik ruskog minista inostranih poslova Sergej Ribakov, u centru, razgovara sa predstavnicima delegacije SAD tokom konferencije u Pekingu, 30. januara 2019.

Delegacije Sjedinjenih Država i Rusije sastaće se u ponedeljak i utorak u Beču u Austriji kako bi raspravljale o svojim nuklearnim arsenalima, nakon više od godinu dana pauze.

Predsednik SAD Donald Tramp napustio je nekoliko sporazuma koje je Amerika imala sa Rusijom, uključujući i one o preletima i nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Specijalni izlaslanik predsednika za kontrolu naoružanja, ambasador Maršal Bilingsli, predvodi delegaciju SAD na sastanku u Beču sa ruskim kolegama koje predvodi ruski zamenik minista inostranih poslova Sergej Ribakov. Raspravljaće se o zajednički dogovorenim temama u vezi sa budućnosti kontrole naoružanja, kaže se u saopštenju Stejt dipartmenta od prošle nedelje.

Tramp je rekao da bi i Kina trebalo da učestvuje u razgovorima o Novom START-u, tvdedeći da je Peking do sada radio kako je želeo u razvoju svojih oružanih sistema.

"Sjedinjene Države proširile su otvoreni poziv na Narodnu Republiku Kinu da se pridruži raspravi i jasno su iznele potrebu za tim da sve tri zemlje vode pregovore o kontroli naoružanja u dobroj veri", kaže se u saopštenju Stejt dipartmenta.

Kinska vlada odbila je poziv. Ministarstvo inostranih poslova te zemlje saopštilo je ranije ovog meseca da "još uvek nije vreme da Kina učestvuje u pregovorima o nuklearnom razoružanju".

Bilingsli je odgovorio u tvitu: "Kina... bi trebala da ponovo razmotri. Dostizanje statusa velike sile zahteva ponašanje s odgovornošću velike sile. Nema više Velikog zida tajnosti o nuklearnom razvoju. Mesto čeka Kinu u Beču".

Američko-ruski sporazum Novi START, postignut 2010, ograničava ove strane na 1.550 raspoređenih nuklearnih glava. Ističe u februaru 2021.

Eksperti za naoružanje kažu da je vreme prekratko da bi se obnovio složeni sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije, a kamoli za pregovore i izradu novog ugovora koji bi uključivao i Kinu, uz predsedničke izbore u SAD koji se ubrzano približavaju.

XS
SM
MD
LG