Linkovi

Kantrimen: NATO se neće pridružiti SAD u napuštanju Sporazuma o otvorenom nebu


Tom Kantrimen tokom poseti Skoplju, u vreme kada je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu (Foto: AP/Boris Grdanoski)
Tom Kantrimen tokom poseti Skoplju, u vreme kada je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Posle izlaska iz Iranskog nuklearnog sporazuma pre dve godine, koji je tokom administracije bivšeg predsednika Obame postiglo šest svetskih sila i napuštanja Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa ili (INF), administracija predsednika Donalda Trampa je u petak donela odluku da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu koji su, posle raspada Sovjetskog Saveza, 1992. pregovorima postigli bivši predsednik Džordž Buš stariji i njegov državni sekretar Džejms Bejker sa ciljem da se smanji pretnja od rata praćenjem pokreta trupa i stacioniranja novih projektila i oružja. Trampova administracija je najnoviju odluku donela, zbog kako je navedeno, višestrukih kršenja Sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije.

O tome razgovaramo sa Tomom Kantrimenom, direktorom upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja.

Glas Amerike: U zvaničnom saopštenju Udruženja za kontrolu naoružanja vi navodite da je Sporazum o otvorenom nebu pomogao u očuvanju post-hladnoratovskog mira da je omogućavanjem potpisnicama, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju, da nadleću teritorije nenaoružanim osmatračkim letelicama pomogao u očuvanju transparentnosti i poverenja, učvrstio stabilnost i smanjio opasnost od konflikta. Koliko je opasno napustiti ovaj sporazum posle trideset godina i šta možemo da očekujemo u svetlu te odluke koja će stupiti na snagu odmah, dok će samo povlačenje biti sprovedeno za šest meseci?

Kantrimen: Prvo treba očekivati da se NATO saveznice neće pridružiti Sjedinjenim Državama u povlačenju iz ovog sporazuma. One su jednoglasno apelovale na Vašington da ne preduzima ovakav korak. Drugo, treba očekivati veliku propagandnu kampanju Moskve. Mada su ruska kršenja ovog sporazuma bila neposredni uzrok ili izgovor za američku akciju, Vladimir Putin će pokušati da progura argument da su zapravo Sjedinjene Države te koje sistematski sprovode proces demontiranja globalne arhitekture kontrole naoružanja. I, treće, nastaviće se letovi u okviru Evrope, ali će ih biti manje, jer su Sjedinjene Države obezbedjivale NATO saveznicima najsavremenije avione za vazdušno osmatranje. Zbog toga će razmeni obaveštajnih podataka medju NATO saveznicama biti naneta šteta.

Glas Amerike: Kingston Rif, direktor odseka za politiku za razoružanje i smanjenje pretnje u Udruženju za kontrolu naoružanja navodi u pomenutom saopštenju da postoji jaka dvostranačka podrška u Kongresu za očuvanja američkog učešća u ovom sporazumu. Kako bi Kongres trebalo da postupi u svetlu ovog saopštenja?

Kantrimen: Ova akcija administracije je direktno kršenje kongresnog zakona koji je odobren uz podršku republikanaca da Bela kuća mora da obavesti Kongres 120 dana pre nego što najavi nameru da se povuče iz sporazuma. Ona to nije učinila. Ovo je važan deo šireg opasnog trenda: da je administracija predsednika Trampa sistematski odbacivala ili ignorisala svaki pokušaj Kongresa da sprovede nadzor nad izvršnom granom vlasti. Predsednikove tvrdnje o apsolutnoj vlasti i slobodi od ograničenja koja bi uveo Kongres znače da Sjedinjene Države izgledaju kao da liče na ‘banana republike’ trećeg sveta. Specifično, kada je u pitanju Sporazum otvorenog neba, članovi Kongresa ne samo da bi trebalo da iznesu pojedinačna saopštenja protiveći se ovoj akciji, već i da odmah održe pretres i postave oštrija pitanja koja Bela kuća i Stejt department izbegavaju. Kongres ima i mnoge druge opcije - posebno u okviru zakona o obrambenom budžetu da zahteva razmatranje ove odluke.

Izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga

“NATO saveznici su se danas (petak) sastali radi diskusija o Sporazumu o otvorenom nebu. Mi smo čvrsto predani očuvanju efikasne medjunarodne kontrole naoružanja, razoružanju i neširenju naoružanja. Slažemo se da sve zemlje potpisnice Sporazuma o otvorenmg nebu moraju u potpunosti da se pridržavaju svojih obaveza. Svi NATO saveznici se u potpunosti pridržavaju svih odredbi ovog Sporazuma. Rusija je dugi niz godina uvodila restrikcije na letove koje nisu u skladu sa tim sporazumom, uključujući limitiranje letova iznad Kaljiningrada i njihovo ograničenje u oblastima na granici Rusije sa Gruzijom.

Aktuelna selektivna implementacija je narušila Sporazum o otvorenom nebu. Tokom niza godina uključujući sukcesivne NATO samite, saveznici su apelovali na Rusiju da predje na puno poštovanje sporazuma. Sjedinjene Države su objavile da Rusija krši taj sporazum i sada najavile nameru da se povuku iz njega za šest meseci, u skladu sa odredbama sporazuma.

Sjedinjene Države su saopštile da bi ipak mogle da razmotre svoje povlačenje iz Sporazuma ukoliko se Rusija vrati punom poštovanju njegovih odredbi. NATO saveznici će nastaviti u kontaktima sa Rusijom da traže od Moskve povratak poštovanju odredbi sporazuma što je pre moguće. NATO saveznici će nastaviti da održavaju, podržavaju i dalje jačaju kontrolu naoružanja, razoružanje i neširenje naoružanja kao ključne elemente naše bezbednosti. Saveznici su takodje otvoreni za dijalog sa Rusijom u okviru skog Saveta NATO - Rusija o vojnim restrikcijama i transparentnosti".


Mediji navode izjavu Maršala Bilingslija, novog specijalnog predstavnika za kontrolu naoružanja predsednika Trampa: “Dodjete do tačke kada morate da kažete što je mnogo mnogo je. Sjedinjene Države ne mogu da ostanu potpisnice u ovom sporazumu, ako ga Rusija nekažnjeno krši”.

Isto tako u medijima su navedeni “tajni izveštaji Pentagona i američkih obaveštajnih agencija da Rusi ova nadletanja iznad Sjedinjenih Država takodje koriste kako bi sastavili mapu kritične američke infrastrukture koja bi mogla da bude meta sajber napada”.

Isto tako Stejt department u svom saopštenju izdatom u četvrtak navodi:

“U suštini, ovaj sporazum je smišljen tako da obezbedi da sve potpisnice, bez obzira na njihovu veličinu, imaju veći nivo transprentnosti i medjusobnog razumevanja i saradnje. Ruska implementacija i kršenje Sporazuma o otvorenom nebu, medjutim, potkopavaju njegovu centralnu funkciju izgradnje poverenja i zapravo podstiču nepoverenje i prete našoj nacionalnoj bezbednosti - što čini dalje američko učesće u sporazumu neodrživim. Možda ćemo biti voljni”, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta, “da razmotrimo ovu odluku ukoliko Rusija pokaže da se u potpunosti pridržava sporazuma koji gradi poverenje. Ali bez takve promene, naravno od strane Kremlja, mi ćemo za šest meseci krenuti putem povlačenja".

Glas Amerike: Šta bi po vama bili konstruktivni načini da se reše slučajevi nepoštovanja sporazuma od strane Moskve, umesto da se Vašington iz njega sasvim povuče?

Kantrimen: U cilju odgovora na kršenja od strane Moskve, Sjedinjene Države bi trebalo tesno da saradjuju sa saveznicima kako bi zajedno izvršili pritisak na Moskvu, umesto da uzrokuju otvoreni jaz u okviru Severnoatlanskog saveza, kao što to ova akcija čini. Umesto da Vladimiru Putinu pruže još jednu laku pobedu na planu javne dipomatije, Sjedinjene Države bi mogle da pokrenu akciju da intenzivnijim korišćenjem mehanizama Otvorenog neba I nateraju Moskvu da plati veću cenu za kršenje. Povlačenje iz nesavršenih sporazuma je nezrela politika, i nije primerena onoj vrsti liderstva u alijansi koju su SAD obezbedjivale.

Glas Amerike: Ovaj sporazum su potpisale 34 države uključujući balkanske zemlje. Evropske zemlje su u petak saopštile da žale zbog američkog povlačenja iz sporazuma. Da li će ova unilateralna odluka povećati rizik od konflikta u Evropi, posebno u Ukrajini?

Kantrimen: Ne postoji neposredni rizik da će povlačenje Sjedinjenih Država dovesti do konflikta u Ukrajini niti na drugim mestima u Evropi. Vrednost tog sporazuma je bila u obezbedjenju veće transparentnosti i izgradnje poverenja u vreme krize. Trebalo bi pak da budemo zabrinuti jer ako dodjemo do tačke još jednog velikog vojnog poteza Rusije u Ukrajini – imaćemo jednu alatku manje da se pozabavimo krizom i rešimo je.

Glas Amerike: Maršal Bilingsli novi pregovarač za kontrolu naoružanja predsednika Trampa najavio je da će započeti pregovore o sveobuhvatnom sporazumu koji bi obuhvatio i Rusiju i Kinu i zamenio Novi START koji ističe u februaru.

Pa ipak neki eksperti veruju da bi današnja odluka administracije mogla da bude nagoveštaj da će Sjedinjene Države napustiti sporazum Novi Start što bi dovelo do nove trke u naoružanju? Da li se slažete sa njima?

Kantrimen: Nemoguće je znati šta Donald Tramp namerava da uradi u vezi s napuštanjem Novog START-a. On je pre svega motivisan opsesijom da poništi sve što je postigao njegov prethodnik Barak Obama. Trampovu ambiciju - da pregovara o još većem sporazumu u koji bi bili uključeni i Rusija i Kina je jednostavno nemoguće realizovati pre isticanja Novog START-a u februaru. Zabrinut sam neprijateljskim stavom prema svim sporazumima, što definiše pristup ove administracije i sve više celokupne republikanske stranke. Svakako eksperti administracije su izneli više argumenata protiv Novog START-a, kao i izgovora da se on ne produži, nego što su priznali njegove očigledne koristi. Ipak optimističan sam da će Novi START biti jedinstven za Trampov legat: odnosno da će predstavljati slučaj u kome će, pošto iscrpi sve druge opcije konačno učiniti pravu stvar.

XS
SM
MD
LG