Linkovi

SAD i Rusija nagovestile spremnost da obnove sporazum o nuklearnom naoružanju


ARHIVA - Fotografija napravljena od video snimka ruskog ministarstva odbrane, na kojoj se vidi podvodni dron na nuklearni pogon "Posejdon" (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

SAD i Rusija nagovestile su da su spremne da postignu novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, tako što će raditi na zamrzavanju svojih arsenala bojevih glava jednu godinu, pošto u februaru istekne važeći ugovor o nuklearnom oružju.

Rusija je predložila produžetak sporazuma Novi START, dok je Stejt department nekoliko sati kasnije saopštio da ceni "spremnost Rusije da se postigne napredak u vezi sa pitanjem kontrole nuklearnog naoružanja”.

Državni sekretarijat naveo je da su SAD “spremne da se sastanu odmah i da finalizuju proverljivi sporazum".

Očekujemo da Rusija svojim diplomata pruži ovlašćenja da urade isto, dodao je Stejt department.

Moskva je saopštila da je “spremna, da se zajedno sa SAD politički obaveže na 'zamrzavanje' broja nuklearnih bojevih glava, koje dve strane imaju”, do februara 2022, dok se pregovara o novom sporazumu.

Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) potpisan je 2010. godine i uveo je ograničenja na arsenale strateškog nuklearnog oružja obe zemlje. Taj sporazum može da se se produži na još pet godina, za šta je Moskva poručila da je spremna da uradi bez ikakvih preduslova.

Mogući produžetak sporazuma - čak i za jednu godinu - predstavljao bi retko poboljšanje u bilateralnim odnosima dve zemlje kada je reč o kontroli naoružanja.

Bela kuća se već povukla iz drugih sporazuma o kontroli naoružanja sa Moskovom, optužujući Kremlj da ih je kršio i tvrdeći da su sporazumi mnogo više išli u korist Rusiji nego SAD. Među sporazumima iz kojih se Vašington povukao je i onaj iz ere Hladnog rata koji se odnosi na nuklearne projektile srednjeg dometa (INF sporazum), kao i Sporazum o otvorenom nebu, kojim je dvema zemljama bilo dozvoljeno da sprovode izviđačke letove iznad teritorije one druge.

Džo Bajden, izazivač predsednika Donalda Trampa na izborima 3. novembra, podržava produžetak Novog START-a "kao osnovu za novi sporazum o kontroli naoružanja".

Bajden je rekao da je taj sporazum, koji je postignut dok je on bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame, "temelj strateške stabilnosti između SAD i Rusije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG