Linkovi

Direktor za Evropu SZO: 95 odsto vakcina distribuira se u 10 zemalja


ARHIVA - Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge (Foto: Reuters)
ARHIVA - Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge (Foto: Reuters)

Direktor za Evropu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge izjavio je da je 95 odsto od ukupno 23,5 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 koje su distribuirane širom sveta do sada, primili ljudi u svega 10 zemalja.

Tokom brifinga za medije u Kopenhagenu u četvrtak, Kluge je izrazio verovatno načešće ponavljanu brigu svetske zdravstvene agencije, koja se čuje od početka pandemije: da bi se efikasno zaustavio virus, sve vakcine moraju se deliti pravedno, sa zemljama sa malim primanjima, kao i siromašnim nacijama.

Kluge je naglasio da, u okviru globalnih napora da se okonča pandemija, "kolektivno, jednostavno nemamo luksuz da izostavimo ijednu zemlju, ijednu zajednicu”.

"SZO i njeni partneri u kooperativi COVAX", dodao je, "čine ogromne napore da dopreme vakcine u svaku zemlju; neophodno nam je da svaka zemlja sposobna da doprinese, donira ili podrži ravnopravan pristup i distribuciju vakcina, to i uradi”.

Specijalista za javno zdravlje SZO Ihor Perehinets pridružio se Klugeu na konferenciji za novinare i izrazio uverenje da će oni kojima su vakcina neophodne - dobiti vakcine.

“Količina i dostupnost vakcina povećavaće se ubrzanim tempom u svim zemljama i dostići ćemo neophodan nivo imuniteta da zaštitimo ne samo ranjive grupe, nego i celokupnu populaciju u Evropi i svetu”, rekao je Perehinets i dodao:

“Ne postavlja se pitanje da li će se ovo dogoditi, već samo kada".

Kluge je rekao da mere za zaštitu javnog zdravlja, osmišljene za borbu protiv pandemije, moraju da budu zasnovane na onome što je nazvao “osnovnim ljudskim vrednostima, kao što su solidarinost, jednakost i socijalna pravda.

“To je jedini izlaz iz ovih neizvesnih vremena, jer niko nije bezbedan dok svi nismo bezbedni”.

XS
SM
MD
LG