Linkovi

EU nezadovoljna što Astra Zeneka neće isporučiti dogovoren broj vakcina


Vakcina Astra Zeneke bi trebalo formalno da bude odobrena u EU 29. januara
Vakcina Astra Zeneke bi trebalo formalno da bude odobrena u EU 29. januara

Proizvođač vakcina protiv Kovida 19 Astra Zeneka ne radi dovoljno na tome da reši problem manje isporuke vakcina nego što je dogovoreno u EU, poručila je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirjakides.

Astra Zeneka je ranije saoptšila da neće uspeti da isporuči dogovorenu količinu vakcina u EU do kraja marta, kako je ranije dogovoreno, zbog problema u proizvodnji.

Neimenovani zvaničnik je rekao Rojtersu da to znači da će biti isporučeno čak 60 odsto manje od dogovorenih 31 miliona doza.

"Kompanija nije dala zadovoljavajuće objašnjenje za to", napisala je Stela Kirjakides na Tviteru i najavila novi sastanak sa predstavnicima Astra Zeneke u sredu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen je ranije razgovarala sa predstavnicima Astra Zeneke, nakon čega je iz kompanije saopšteno da se "radi sve što je u njihovoj moći da se Evropljanima što je pre moguće isporuče vakcine".

Mediji su preneli da kompanija ima problem sa snabdevanjem sirovinama.

Australijski ministar zdravlja Greg Hant je rekao da će isporuka kasniti i u toj zemlji, a u ministarstvu zdravlja Tajlanda rekli su da će dobiti 150 od dogovorenih 200 hiljada vakcina, što je daleko manje od jednog miliona doza koliko su tražili.

Astra Zeneka nije komentarisala navode o problemima u snabdevanju.

Neimenovani zvaničnik je rekao Rojtersu da je Astra Zeneka u avgustu 2020. dobila avans od EU u iznosu od 366 miliona evra za isporuku najmanje 300 miliona doza vakcina i još 100 miliona opciono.

Amerika je u maju potpisala ugovor sa Astra Zenekom za 300 miliona doza u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, a isto je uradila i Britanija za 100 miliona doza, po ceni od 84 miliona dolara.

"Opravdanje da ima problema u snadbevanju EU vakcinama, a na drugim mestima ne, ne pije vodu. Astra Zeneka je ugovorom obavezana od oktobra da nas snabdeva, i očigledno bez odlaganja isporučuje vakcine u druge delove sveta, uključujući u Ujedinjeno kraljevstvo", rekao je evropski poslanik Peter Lise iz partije nemačke kancelarke Angele Merkel.

Iako su ugovori o vakcinama poverljivi, zvaničnik EU nije isključio mogućnost penala za Astra Zeneku.

Vakcina Astra Zeneke bi trebalo da formalno bude odobrena u EU 29. januara, a da prve doze budu isporučene od 15. februara.

XS
SM
MD
LG