Linkovi

Vulin u Moskvi u osetljivom trenutku


Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov u Moskvi (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije)
Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov u Moskvi (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije)

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije, boravi u Rusiji gde je razgovarao sa nekoliko ruskih zvaničnika.

Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, Vulina je odlikovao ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Ministar Vulin istakao je da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ne zaboravlja vekovno bratstvo i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije postala deo antiruske histerije”, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Takođe, u saopštenju je iskazano i žaljenje što je, kako je navedeno, Lavrovu onemogućena poseta Beogradu u junu.

Zabranom dolaska Lavrovu u zvaničnu posetu Srbiji prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava”, navedeno je u saopštenju ministarstva koje u tehničkom mandatu predvodi predsednik partije “Pokret socijalista”.

Vučić: Kurtijeve optužbe o Rusiji su brutalne laži

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je poseti ministra unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandra Vulina Moskvi u intervjuu za Bi-Bi -Si.

Novinarka je Vučića tokom razgovora podsetila na kontakte sa Moskvom - ali i tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija pod uticajem Moskve destabilizuje Kosovo i Zapadni Balkan.

Vučić je međutim uzvratio da dugo nije razgovarao sa ruskim političkim predstavnicima.

Poslednji put sam razgovarao sa Putinom pre 3-4 meseca u vezi sa problemom snabdevanja gasom. Kosovo nastoji da eksploatiše Rusiju govoreći o tome. Svi znaju da su te optužbe potpuno promašane i brutalne laži”, ustvrdio je Vučić u razgovoru za Bi-Bi-Si.

Ukazano je i da je šef ruske diplomatije Lavrov istakao da će ruska država nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti - aludirajući na spor koji Srbija ima sa Kosovom.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Lavrov tokom susreta sa Vulinom rekao da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na, kako je navedeno, složenu međunarodnu situaciju.

"Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovaraju telefonom, upoređuju pozicije, usklađuju naše dalje korake", navedeno je saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Uzimajući u obzir nedavno pogoršanje situacije na Kosovu i tenzije koje su tamo i dalje prisutne, ukazano je na neophodnost da se u pokrajini reguliše situacija na osnovu strogog poštovanja normi međunarodnog prava, uz oslanjanje na Rezoluciju 1244 SB UN, i pri punom uvažavanju suvereniteta i teritrijalnog integriteta, zakonitih prava i interesa Srbije“, navodi se u tekstu saopštenja ruske strane.

Takođe, MUP Srbije saopštio je da je tokom sastanka sa ruskim zamenikom odbrane Aleksandrom Fominom Vulin naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja koja vodi samostalnu politiku.

U saopštenju srpske strane precizirano je da je saradnja dve države u oblasti bezbednosti na visokom nivou.

Vulinov proruski narativ

Vulin, ministar u odlazećoj Vladi Srbije koji u javnosti promoviše proruske stavove, u Moskvi se susreo i sa zvaničnicima ruske državne kompanije “Rosteh” i državne agencije “Rosoboroneksport” general-pukovnikom Sergejem Čemezovim i Aleksandrom Mihejevim, čija je delatnost u oblasti odbrambene industrije.

U saopštenju MUP-a navedno je da je razgovarano o nastavku saradnje ministarstva i kompanije „Rosteh“.

Ta kompanija se od 2015. nalazi pod sankcijama američkog Sekretarijata za finansije i zapadnih država koje su uvedene nakon nelegalnog anektiranja ukrajinskog poluostrva Krim.

Poseta u jeku ruske agresije

Aleksandar Vulin u Moskvi boravi u jeku šestomesečne ruske invazije na Ukrajinu, ali i pokušaja međunarodnih zapadnih partnera predvođenih Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama da približe stavove Kosova i Srbije u dijalogu o sveobuhvatoj normalizaciji odnosa.

Pokret slobodnih građana: U kom svojstvu je Vulin u Moskvi?

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je od Ane Brnabić, premijerke u tehničkom mandatu, da objasni posetu Aleksandra Vulina Moskvi.

"Važno je da predsednica Vlade u tehničkom mandatu jasno kaže u kom svojstvu će Aleksandar Vulin ići u Moskvu u ponedeljak - da li u svojstvu člana Vlade ili je to deo njegove individualne političke samopromocije?“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik tog pokreta Pavle Grbović.

On je, prošlog četvrtka, od Brnabić zatražio odgovor na pitanje da li je, ako se radi o zvaničnom sastanku, takav susret u interesu Srbije, kao i zbog čega u te svrhe nije delegiran Nikola Selaković, koji vrši funkciju ministra spoljnih poslova u tehničkoj Vladi Srbije.

"Očigledno je da se radi o otvorenom pritisku na Srbiju u pogledu kadrovskih rešenja i političkog usmerenja buduće Vlade i pokušaju da se Srbiji dodeli uloga Belorusije u ovom delu Evrope. Jedino upitno je da li u tom procesu saučestvuju i najviši predstavnici vlasti u našoj zemlji", ocenio je Grbović.

"Srbija je odavno izabrala svoj strateški pravac, a to je članstvo u EU, i svaki predstavnik vlasti je dužan da se odupre svakom pritisku koji suštinski onemogućava ili otežava ostvarenje tog cilja“, zaključio je, između ostalog, u pisanoj izjavi lider opozicionog Pokreta slobodnih građana.

Srbija je jedina evropska država koja, zbog jednostrane ruske vojne akcije u Ukrajini, toj zemlji nije uvela sankcije. Istovremeno, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala je tri rezolucije kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Državni zvaničnici Srbije učestalo podsećaju da se nikada neće odlučiti na takav potez – uprkos učestalim pozivima zapadnih partnera Srbiji da se, kao država kandidatkinja za članstvo u Uniji, uskladi sa spoljnom politikom Unije i njenih saveznika.

Inače, kada je reč o neuspeloj junskoj poseti šefa ruske diplomatije Srbiji – ona se nije dogodila pošto je odlukama vlasti Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zabranjen prelet tih zemalja na ruti kojom je avion sa Sergejem Lavovim trebalo da doleti u Beograd - zbog čega je ruski diplomata odustao od putovanja.

"Vulin oduvek orijentisan prema Moskvi, a ne Briselu"

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike tumačio kontekst i tajming Vulinove posete Moskvi.

Gospodin Vulin je uvek bio orijentisan u tom smeru, a ne ka Briselu. Ako iz Beograda krene ka nekoj evropskoj destinaciji, deluje da je Moskva prvo mesto ka kom bi uglavnom išao. Imajući to u vidu, mislim da je Srbiji potrebno da se uhvati u koštac sa onim što misli da će se dogoditi u Ukrajini, jer je trenutni narativ koji dolazi iz Beograda izrazito proruski orijentisan”, rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Iskusni diplomata je u tom kontekstu tumačio i perspektive postizanja sveobuhatnog sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa - kao i izazova u vezi sa primenom odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa tablicama izdatim u Srbiji i ulazno-izlaznim dokumentima za državljane Srbije.

Dogodiće se neka vrsta rešenja ili odlaganja odluka koje treba da stupe na snagu od 1. septembra. Ali, ceo dijalog se neće rešiti odmah. Za to je potrebno da se pometnja, koju je Moskva stvorila u Ukrajini, na neki način razreši. Evropa trenutno nije dovoljno sređena da bi Unija primala nove članice – posebno ne onu koja je, kako barem danas izgleda, mnogo više orijentisana na Moskvu nego na centar evropske politike”, ustvrdio je Kirbi.

Rusija je, uz Kinu i Belorusiju, jedan od vojno-političko-ekonomskih partnera Srbije, koja se poslednjih osam godina nalazi u pristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, i na tom putu pokazuje promenjiv učinak.

Rusija, strukturama vlasti u Srbiji pruža podršku u vođenju politike u okviru koje Kosovo, smatraju neotuđivim delom državne teritorije.

Usled te saradnje zapadni partneri i Evropska unija Srbiji upućuju učestale kritike zbog nedovoljne usklađenosti spoljne politike Srbije sa onom koju sprovodi Unija, dok sa druge strane, vlasti Srbije uzvraćaju da ta usklađenost nikada nije bila veća.

XS
SM
MD
LG