Linkovi

Ambasador Hil: SAD poštuju Srbiju, volele bi da je vide ne samo kao partnera, već i kao saveznika


ARHIVA - Ambasador Kristofer Hil na izložbi "Pozdrav iz Ukrajine" u Beogradu, 25. jula 2022 (Foto: RFE/RL/Vesna Anđić)

Ambasador Sjedinenih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u četvrtak da na Kosovu postoji mnogo veća mogućnost za dijalog nego za probleme.

Hil je, odgovarajući na jedno od pitanja postavljenih preko Tvitera - u okviru akcije "Pitajte ambasadora" - o tome da li postoji opasnost od izbijanja konflikta oko "administrativnih prelaza" između Srbije i Kosova, rekao da je očigledno da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja.

"Imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da se ljudi zadrže na zadatku i da gledaju napred".

Na pitanje zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, predstavnik SAD u Beogradu je rekao da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

"Radi se o susedu Ukrajine koji je napao Ukrajinu, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv apsolutno zlonamernog napada Rusije, napada koji i danas traje. Zato bih bio veoma oprezan ako bih pokušao da poredim ovu situaciju, sa situacijom od pre nekoliko decenija", odgovorio je Hil.

Upitan do kad će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Srbiju i pored činjenice da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, Hil je rekao da je veoma važno to što SAD i Srbija pokušavaju da rade zajedno na važnim pitanjima i da se zaista usaglase, "jer mislim da je zaista dobra budućnost pred nama".

"Očigledno imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji, Srbija ima drugačiji stav od svojih EU partnera, ali mislim da je za nas važno da se skoncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred", rekao je Hil.

Srbija će se pridružiti NATO-u onda kada njeni građani budu želeli da se pridruže NATO-u, odgovorio je ambasador na sledeće pitanje.

"NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko Srbija želi da bude deo Alijanse, može da postane deo Alijanse u budućnosti. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika", naglasio je Hil.

XS
SM
MD
LG