Linkovi

“Pozdrav iz Ukrajine” u Beogradu – izložba povodom 150 dana od početka ruske agresije


Izložba "Pozdrav iz Ukrajine" u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

“Pozdrav iz Ukrajine” u Beogradu – izložba povodom 150 dana od početka ruske agresije

Braneći se od ruske agresije Ukrajina brani Evropu i Srbiju, poručio je ambasador Ukrajine u Srbije Volodimir Tolkač na otvaranju izložbe “Pozdrav iz Ukrajine”, koja je u centru prestonice Srbije postavljena povodom 150 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kako je rekao Tolkač izložba je prilika da se u Beogradu govori o posledicama ruske agresije na nezavisnu i suverenu državu i prava je prilika da se vide zločini Putinovog režima.

Ponosni Srbi imaju pravo da vide pravo lice Ruske Federacije, da shvate pretnju koju ona predstavlja i da pomognu ukrajinskom narodu da odbrane sebe, Evropu, pa i Srbiju”, rekao je ambasador Ukrajine.

Gas i nafta su postali oružje kojim se puca na sve evropske zemlje, pa i na hranu, istakao je Tolkač i dodao da 80 odsto Ukrajinaca ne bi pristalo na uslove mira koji podrazumevaju teritorijalne ustupke, a čak 90 odsto veruje u konačnu pobedu.

Danas ćete videti da je svaki peti civil u Buči za vreme kratke ruske okupacije ubijen. Na većinu njih je nakon mučenja pucano. Ima na stotine žrtava među civilnim stanovništvom u stotinama ukrajinskih gradova. Napadač, kao i silovatelj nikada se neće zaustaviti ako mu se prepustite”, rekao je ambasador Tolkač i naglasio da je neprijatelj 2014. godine napao Ukrajinu jer želi da je uništi - aludirajući na rusku aneksiju Krima podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine u području Donbasa.

Uz poruku da će se Ukrajina oružjem braniti, Tolkač je podsetio da su rakete ispaljene na Odesu samo dan pošto su potpisani sporazumi da se nahrani svet i zahvalio se onima koji Ukrajini čuvaju leđa.

Hvala vam za oružje, humanitarnu, političku pomoć, ljudsku podršku i hvala svima koji su ovu izložbu organizovali. Hvala i onima koji su ove fotografije snimili, jer one govore više od reči”, kazao je Tolkač i pozvao okupljene da se pridruže minutu ćutanja, kao prigodnom načinu da se otvori izložba.

U ime nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, koorganizatora izložbe, okupljenima se obratila Stefana Bojović porukom da je ideja da se izloženim fotografijama u fokus stave ljudi i njihov svakodnevni život pod bombama i napadima.

Ona je ocenila da se u vodećim medijima u Srbiji licitira brojevima interno raseljenih, izbeglih i mrtvih u Ukrajini. “Žrtve se dele na naše i njihove, a vođeni rusofilskom propagandnom mašinerijom mejnstrim mediji to opravdavaju, kao nekada u ratovima devedesetih, pričom "a šta su oni nama radili”, nastavila je Bojović.

Izložbi “Pozdrav iz Ukrajine”, koja je otvorena u prostoru Endžio haba u centru Beograda prisustvovale su brojne diplomate, među kojima američki ambasador Kristofer Hil, šef Delegacije EU Emanuele Žiofre i predstavnik Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper. Takođe, na otvaranju izložbe su bili i političar Nenad Čanak, kao i Veran Marić, Biljana Stojković, Aida Ćorović, Staša Zajović i drugi predstavnici organizacija civilnog društva u Srbiji.

A u vreme otvaranja izložbe ispred prostora “Endžio haba” u Dobračinoj ulici okupilo se i desetak građana koji su nosili slike ruskog predsednika Vladimira Putina, nosili rusku zastavu i puštali ruske pesme tokom pozdravnog govora ambasadora Tolkača.

Ruske pesme su se čule i tokom minuta ćutanja, na šta je Volodimir Tolkač rekao: "Rusi nam ne daju ni da odamo počast nastradalima kako treba”.

XS
SM
MD
LG