Linkovi

Viola fon Kramon: Interes je Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije


Razgovor u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon 30. maja 2022. godine
Razgovor u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon 30. maja 2022. godine

Zavisnost od ruskog gasa, ekonomska situacija, kao i vladavina prava, demokratija i sloboda medija bile su osnovne teme poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak.

Na konferenciji za medije u Beogradu, koju je održala posle susreta sa Vučićem, ona je rekla da su prva tema bili su srpsko-ruski odnosi, dugoročne bliske veze Srbije i Rusije, šta to znači za ekonomiju, kao i zavisnost od ruskog gasa koju treba smanjiti.

Ona je ocenila da mora biti u interesu Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije kao i da EU može da bude dobar partner za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Na pitanje kako ocenjuje poslednji dogovor Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina o gasu, fon Kramon je istakla da o tome postoji samo saopštenje, da je to bila samo najava, samo razgovor, da ništa nije bilo na papiru, kao i da se ne zna da li potrebe Srbije mogu biti potpuno zadovoljene iz Rusije i da li taj gas može da bude nadoknađen iz EU.

Takođe, na novinarsko pitanje do kada će Srbija moći da ne uvodi sankcije Rusiji, ona je rekla da je da to mora biti stvar Vlade Srbije - ako hoće da budu "deo kluba" to ide sa vrednostima, normama i standardima, a ne da EU tera nekoga da nešto učini.

XS
SM
MD
LG