Linkovi

Lavrov: Niko neće moći da uništi naše veze sa Srbijom


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

MOSKVA - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je odluka Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske da zabrane prelet njegovog aviona kako bi došao u Srbiju, "bez presedana" i da čeka njihovo objašnjenje za takav potez. Lavrov je održao konferenciju za novinare u Moskvi nakon što je otkazana njegova poseta Srbiji.

"Glavno je da niko neće moći da uništi naše veze sa Srbijom", rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Poseta ruskog šefa diplomatije Srbiji otkazana je pošto su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile nebo za avion kojim bi Lavrov doputovao u Srbiju. Kremlj je to opisao kao "neprijateljski potez".

"Ako je poseta ruskog ministra spoljnih poslova Srbiji na Zapadu viđena kao pretnja, onda su stvari na Zapadu jako loše", kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je na konferenciji za novinare rekao da je zabranom njegove posete Beogradu "jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na sopstvenu spoljnu politiku", prenosi Fonet.

Lavrov je rekao da je upućen poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da u što skorije vreme poseti Rusiju i izrazio nadu da neće biti problema sa preletom njegovog aviona, kao u aktuelnom slučaju "kada je Brisel izgubio svoje lice".

"Mi smo planirali da razgovaramo o širokom dnevnom redu, o brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, o međunarodnim poslovima. Očigledno briselski rukovodioci nisu hteli da nam daju platformu za razgovor u Beogradu, gde bismo potvrdili rusku poziciju po pitanju Kosova i Bosne i Hercegovine, kao i podršku inicijativi Beograda za Otvoreni Balkan", rekao je Lavrov i naglasio da je sada to "zatvoreni Balkan".

Lavrov je rekao da se zna pozicija koju je zauzela Srbija i da je "predsednik Aleksandar Vučić podvukao da se neće baviti antiruskom politikom, ali da EU upravo to hoće".

"Žele da svi kandidati zauzmu poziciju antiruskog karaktera. Pokazalo se koliko vredi Crna Gora i druge zemlje u NATO. Služe samo da bi se kaznila i suzbijala Rusija", dodao je Lavrov i napomenuo da Moskva nikad neće preduzimati korake koje će otežati veze između zemlja.

Logističke i političke komplikacije posete Lavrova Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

"Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa", predočio je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i Minskih dogovora za Ukrajinu.

"Brisel je obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na Kosovu govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživela sramotni neuspeh", konstatovao je Lavrov, prenosi Fonet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak ujutru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, i na Instagramu objavio da mu je ruski ambasador doneo dokumenta u kojima se navode razlozi za otkazivanje posete Lavrova.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je da "duboko žali zbog opstrukcije oko posete Lavrova", kojeg je opisao kao "velikog i dokazanog prijatelja Srbije".

"Oni koji su sprečili posetu Lavrova ne žele mir, već sanjaju o tome da poraze Rusiju. Srbija je ponosna što nije deo antiruske histerije, a one zemlje koje jesu, treba da se stide", rekao je Vulin.

XS
SM
MD
LG