Linkovi

Logističke i političke komplikacije posete Lavrova Srbiji


ARHIVA - Sergej Lavrov (Foto: Reuters/Russian Foreign Ministry/Handout)
ARHIVA - Sergej Lavrov (Foto: Reuters/Russian Foreign Ministry/Handout)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov 6. i 7. juna boraviti u Srbiji, i da će se sastati sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, predsednikom starog saziva Skupštine Ivicom Dačićem, patrijarhom SPC Porfirijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ova potvrda stigla je samo dan nakon što je predsednik Srbije izjavio da postoje „komplikacije oko posete Lavrova“, ali nije precizirao o čemu je reč. Potvrda o poseti Lavrova još nije stigla iz srpskih institucija. Analitičari ukazuju da bi poseta ruskog šefa diplomatije, u trenutku kada besni rat u Ukrajini, a Srbija okleva da se svrsta uz Zapad, mogla negativno da se odrazi na međunarodni imidž Beograda i dodatno zakomplikuje ionako složenu situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

Logističke i političke komplikacije posete Lavrova Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Srbija je jedna od retkih zemalja zapadno od Rusije u koje Lavrov još može da doputuje. Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Lavrovu je zbog zapadnih sankcija, u ovom delu sveta dozovljen ulazak samo u Srbiju, BiH, Moldaviju i Belorusiju.

Dolazak Lavrova je i logistički komplikovan, pošto je nebo država članica EU zatvoreno za ruske letove i avione, pa je pitanje kuda bi ruski diplomata leteo do Beograda. Pitanje je i čime, osim ako ne dolazi komercijalnim letom Er Srbije koji i dalje saobraća na relaciji Beograd – Moskva.

Ako i ruski šef diplomatije prevaziđe logističke izazove i stigne u Beograd, za Srbiju političke komplikacije tek počinju, ocenjuju sagovornici Glasa Amerike.

"Svi znamo da je Lavrov na spisku jednog od paketa sankcija i onda se pokazuje da Srbija ne samo da nije spremna da se usaglasi sa sankcijama, nego ide u kontra smeru tih sankcija. Mislim da ovo šalje veoma nepovoljnu poruku državama članicama EU. Ako je neko sumnjao da smo ruski igrač, rekao bih da posle ovoga ta sumnja nestaje", kaže Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost napominje da je Lavrov za tri meseca rata u Ukrajini obavljao diplomatske aktivnosti sa istočnim partnerima – Kini, Turskoj, ali da nijednom nije bio u Evropi i ovo bi bila prva takva poseta.

"Sama najava da će se, osim sa predsednilom Vučićem, videti i sa drugim zvaničnicima poput Ivice Dačića koji je na čelu Skupštine u tehničkom mandatu, ministra Selakovića, ali i patrijarha Porfirija, govori da je ovo jedna sveobuhvatna poseta koja će u očima Zapada sigurno biti tumačena sa puno kritika. Ostaje da se vidi da li ćemo imati jednu momentalnu političku posledicu, a to je otkazivanje posete (nemačkog kancelara) Olafa Šolca, koja je pompezno najavljivana (za 10.jun) Ukoliko dođe do otkazivanja te posete, to se može tumačiti kao jasan signal Zapada da Srbija gubi onu poziciju koju je imala do sada, pozicija države koja pokušava da zadrži neutralnost u ovom sukobu i biva okarakterisana kao neko ko je i dalje spreman da sarađuje sa Rusijom."

"Nema besplatnog ručka"

Poseta Lavrova Srbiji bi Moskvi išla u prilog, jer bi pokazala da ima još prijatelja u Evropi, uprkos tome što je napala Ukrajinu. Srbija bi, kažu analitičari, trpela štetu na spoljnopolitičkom planu.

Ipak, pitanje je može li uopšte da odbije Rusiju posle sklapanja novog gasnog aranžmana – prema kojem je, navodno, dobila gas po nižoj, netržišnoj ceni za naredne tri godine.

"Ja mislim da i naši lideri su svesni da im ne ide u korist ova poseta i ne postoji jednačina, osim možda cene gasa, kojom bi ovo pomoglo Srbiji. Ovo pokazuje da nema besplatnog ručka i da se može protumačiti kao neka vrsta ucene, odnosno ako želimo taj i taj gas - onda moramo da napravimo jednu vrstu političkog ustupka", smatra Subotić.

"S obzirom na to da do posete dolazi neposredno nakon samog dogovora, bili bismo naivni da ne pretpostavimo da je jedna od klauzula u aranžamnu bila i da se pruži politčka podrška i da je sama poseta Lavrova je jasan znak da je ovaj dogovor, koji obezbeđuje energetsku bezbednost Srbiji, može doneti i političku nestabilnost zbog ako dođe do promene percepcije Zapada zbog posete koja sledi 6. i 7. juna", ističe Vladisavljev.

On, ipak, ne očekuje da odmah dođe do sekundarnih sankcija Srbiji, ali kaže da može da dođe do stagniranja u saradnji sa državama članicama i izvesno, pogoršanja reputacije Beograda.

"Pitanje da li jedna Srbija ima isti luksuz kao Indija, Kina, gde se radi o globalnim silama, a Srbija je mala. Mađarska koja je zauzela čvrst stav u zaštiti nacionalnih interesa u energetskoj bezbednosti, ali ne vidimo Lavrova da sada posećuje Budimpeštu".

Otkako je počeo rat u Ukrajini, u Srbiju nisu dolazili ruski zvaničnici. Poseta sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa, najavljena za 28. februar ove godine, bila je otkazana. Rat u Ukrajini, koji Rusija naziva "specijalnom operacijom", počeo je 24. februara.

XS
SM
MD
LG